Varme og kolde hænder i fælles opråb: Grænsen er nået for, hvor meget man kan presse citronen

Fagforeningerne FOA og Djøf er gået sammen i et uventet parløb. Sammen lancerer de i dag et fælles politisk udspil.

Nok er nok. Der kan ikke spares flere hænder væk - hverken de varme, der tørrer snotnæser, yder omsorg til børnene i institutionen eller giver mad og bad til de ældre. Men heller ikke de kolde af slagsen - dem, der sidder på kontorerne og får velfærdssamfundets administrative hjul til at dreje rundt.

Det mener de to fagforbund FOA og Djøf, der sammen repræsenterer 250.000 danskere.

- Vi har nået en grænse. Der er dybe revner i fundamentet for vores velfærdssamfund, og flere steder er bunden nærmest gået ud. Der kan ikke presses mere på citronen, man kan ikke få flere til at løbe stærkere, lyder bekymringen fra forbundsformand i FOA Mona Striib.

Derfor er de gået sammen om et fælles politisk udspil - nemlig ni såkaldte velfærdsdogmer for, hvordan politikerne fremover skal skrue reformer og forandringer sammen med større omtanke, lyder det i en fælles pressemeddelelse.

Stop for "grønthøsteren"

Det fælles udspil kan koges ned til tre hovedpointer.

Først og fremmest skal der sættes en stopper for den såkaldte "grønthøster", hvor kommuner, regioner og stat løbende skal spare to procent på budgetterne om året.

Hvis politikerne alligevel ønsker besparelser, må de også pege på, hvad der så skal laves mindre af, pointerer Mona Striib.

- Sammenhængen mellem opgaver og ressourcer er ikke længere holdbar. Hvis vi fortsat skal spare, skal politikerne tage ansvar og sige, hvilke opgaver vi ikke længere skal udføre, for man kan ikke presse personalet yderligere.

Foden af reform-speederen

I de seneste 10-12 år har det offentlige været ramt af alt for mange reformer, og nu er det tid til at stoppe op og se tilbage på, hvad der så rent faktisk fungerede, mener de to fagforbund.

- Den ene reform har afløst den anden. Der har været gode reformer, nyttige reformer og tingene er blevet smartere, men vi er nu der, hvor vi kan se, at vores medlemmer i den offentlige sektor løber for stærkt, siger Djøf-formand Henning Thiesen.

Mona Striib uddyber.

- Man sætter systemerne i sving, skaber uro og utryghed og går i gang med processer, som medarbejderne så løber efter. Men ude i virkeligheden siger vores medlemmer ”hold da op, hvad er det, de laver".

Udnyt velfærdseksperterne

Netop derfor mener de to fagforbund, at medarbejderne skal inddrages mere, når der fremover skal træffes store beslutninger, fortæller Mona Striib.

- Vores budskab er, at skal man have noget fornuftigt ud af reformer, så kan det allerede inden man præsenterer dem betale sig at inddrage virkelighedens eksperter, nemlig vores medlemmer ude på arbejdspladserne.

Henning Thiesen fra Djøf er enig. Han foreslår, at man fremover prøver reformerne af på enkelte arbejdspladser, inden de rulles ud over hele landet.

- Hvis man vil lave en plejehjemsreform og lægge nogle plejehjem sammen, kunne man jo starte med at lægge en to-tre plejehjem sammen og se, hvordan det virkede. Det er jo lidt samme tankegang som bag frikommunerne, hvor man i enkelte kommuner har fået tilladelse til at gøre tingene på en anden måde.

Højst usædvanligt samarbejde

Det er første gang, at de to fagforbund er gået sammen om at råbe politikerne op. Netop det, at FOA og Djøf nu samarbejder om et fælles politisk mål, understreger kun vigtigheden af budskabet, mener begge parter.

- Det, der samler os, er viden – vores medlemmer er velfærdseksperter. Forudsætningen for at finde gode løsninger er, at vi bruger den ekspertviden. Så får man holdbare løsninger, og man finder ud af nuancerne, siger Mona Striib.

Hun mener, at det er altafgørende, at man forstår hinandens verdener, hvis man skal have noget som helst fornuftigt ud af et reformudspil - hvad enten det er fra Christiansborg eller fra en kommunalbestyrelse.

- Sammen kan vi være med til at komme med nye spændende løsninger, siger Mona Striib.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk