Venstre-kandidats valgtog startede 10 naturbrande i Jylland

Brandvæsenet måtte rykke ud, da Kristian Pihl Lorentzens lejede damplokomotiv slog gnister.

- Det er jeg da ærgerlig over, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen, der understreger, at han havde myndighedernes tilladelse til at køre med toget. (© Kristian Pihl Lorentzen)

En charmeoffensiv gennem det midt- og vestjyske med et gammelt damplokomotiv lejet af Venstres Kristian Pihl Lorentzen fik i dag utilsigtede konsekvenser.

Undervejs på ruten fra Struer til Langå, tur-retur, hvor politikeren fragtede både kolleger og vælgere, var toget årsag til en række naturbrande, skriver TV Midtvest.

- Det er korrekt. Efter at toget har passeret Skive, sker der af ukendte årsager det, at toget får stukket ild i tørt græs og buskads langs jernbanen, siger Henrik Nielsen, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi til DR Nyheder.

Brande kunne have spredt sig

Første anmeldelse modtog politiet omkring klokken 12.15. Den drejede sig om en brand i et naturområde på omkring 3.000 kvadratmeter mellem Dommerby og Højslev øst for Skive.

Herefter fortsatte anmeldelserne indtil den sidste kl. 17.52 om en brand i nærheden af Bjerringbro.

- Brandvæsenet har været ude til i alt ti brande. Ingen af dem var alvorlige, de kan nærmest betegnes som småbrande. Men var de ikke blevet opdaget i tide, kunne de have bredt sig til større områder, siger Henrik Nielsen.

Damplokomotiv er fra 1899 og har tidligere kørt for DSB. Her ses det på jernbanemuseet i Odense. (© Leif Jørgensen/CC Wikimedia Commons)

Vagtchefen hos Midt- og Vestjyllands Politi har en formodning om, hvordan udlejningstoget kunne starte de mange brande.

- Der er tale om et gammelt veterantog, som man kan leje til udflugtsmål og søge om tilladelse til at køre med på jernbanen. Der er vist sket det, at der utilsigtet er skudt gløder op gennem skorstenen. Og der skal måske ikke så meget til, fordi det er lidt tørt for tiden.

V-politiker: Det er ærgerligt

Kristian Pihl Lorentzen fortæller, at han først ud på eftermiddagen blev klar over, at toget havde været årsag til de mange brandslukninger.

- Det er jeg da ærgerlig over. Men jeg havde fået myndighedernes tilladelse til at køre med toget. At der så er gnister fra toget, der tænder ild til noget, det kan jeg kun beklage.

Venstre-politikeren havde forud for togturen annonceret på Facebook under overskriften 'Fuld damp på valgkampen!'.

- Kom og vær med på en fantastisk oplevelse - og få en snak med Kristian i "Pihle-Expressen", lød det i Kristian Pihl Lorentzens opslag på Facebook. (© Kristian Pihl Lorentzen)

Her kunne man læse, at vælgerne i dag kunne køre gratis med særtoget Pihle-Expressen mellem Bjerringbro og Struer med gratis kaffe samt øl og vand til lave priser.

- I løbet af dagen har vi haft omkring 300 passagerer. Og der har været en fantastisk stemning ombord. En del kom bare for turens skyld, mens andre kom for at få en politisk snak, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Har lejet tog tre gange før

Det er tredje valgkamp i træk, at han lejer damplokomotivet. Og han lover også, at der bliver en fjerde gang, hvis han bliver genvalgt til Folketinget.

- Så længe myndighederne er med på den, så kan jeg godt love, at jeg i givet fald gør det igen, siger han.

Damplokomotivet rullede ud fra Langå klokken 8.30 i morges og stoppede igen i Langå klokken 17.30.

Det var på strækningen mellem Bjerringbro og Struer, at passagerne havde mulighed for at køre med.