Venstre og DF om grænsekontrol for en milliard: ’Det er prisen værd’

Grænsekontrollen har kostet fire gange mere end hidtil oplyst, viser opgørelse fra DR’s Detektor.

Jeg vil sige, at det er hver en krone værd, siger Inger Støjberg (V). (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det er helt i orden, at regningen for grænsekontrollen er væsentlig højere, end det hidtil er fremgået af den offentlige debat.

Sådan lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti, efter DR’s Detektor har regnet sig frem til, at omkostningerne til betjente, hjemmeværnsfolk og soldater ved grænserne har været over en milliard kroner siden 2016.

Hidtil har tallet fra Rigspolitiet været 275 millioner kroner.

- Jeg kan godt lide grænsekontrollen. Den har betydet, at flere er blevet stillet til ansvar for ting, de ikke skulle have gjort. Jeg synes, det er pengene værd, lyder reaktionen fra Peter Kofod, Dansk Folkepartis spidskandidat til EU Parlamentet.

Så sent som den 9. maj brugte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tallet 280 millioner i en debat om grænsekontrol i Tønder.

- Vi har spurgt regeringen om dette her, fordi vi gerne ville have det rigtige tal. Det regnede vi med, at vi havde fået, men det havde vi så ikke, siger Peter Kofod.

Han er dog ikke bekymret over det højere tal, fordi det dækker over, at der er blevet brugt personale, som alligevel skulle have haft løn i af Staten.

Støjberg: Ikke overrasket over tallet

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har det også fint med, at omkostningerne til grænsekontrol de sidste tre år reelt ligger over en milliard kroner.

- Det kommer ikke bag på mig, og jeg vil sige, at det er hver en krone værd, siger Inger Støjberg til Ritzau.

- I den periode er der over 7000 mennesker, der er blevet afvist og ikke har fået lov til at rejse ind. Der er konfiskeret over 800 våben, og der er fanget en terrorist, der for nylig er dømt for planer, han havde om at udøve terrorisme i københavnsområdet, siger hun.

1,1 milliard på tre år

Detektor er kommet frem til udgiften ved at indhente nye tal fra Rigspolitiet.

Hidtil har politiet kun oplyst ekstraomkostningerne ved grænsekontrollen til for eksempel overarbejde, men man har ikke medregnet betjentenes almindelige løn.

På den måde kom politiet frem til en udgift på 275 millioner kroner.

Hvis man medtager de almindelige lønudgifter, stiger politiets omkostninger til 889 millioner kroner i perioden 2016-2018.

Derudover skal man medtage de udgifter, som Hjemmeværnet og Forsvaret har haft til grænsebevogtning. Og de har i dag overtaget en stor del af opgaverne fra politiet.

Det får det samlede beløb op på næsten 1,1 milliard kroner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk