Venstre vil alligevel ikke flytte børn tilbage på Sjælsmark: Støjberg anklager Ellemann for løftebrud

De afviste asylfamilier skal alligevel ikke tilbage til udrejsecenter Sjælsmark, lyder det nu fra Venstre.

”Ja, det vil jeg," sagde Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, da han for to år siden blev spurgt, om han vil flytte børnene tilbage på udrejsecenter Sjælsmark. Nu siger Venstre, at de alligevel ikke vil sende de afviste børnefamilier til Sjælsmark, der var omkranset af hegn. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Stik imod tidligere løfter vil Venstre alligevel ikke sende børnefamilier tilbage til udrejsecenter Sjælsmark.

Da rød blok efter valget i 2019 besluttede, at der ikke længere skulle bo børnefamilier på Udrejsecenter Sjælsmark, lød der ellers massiv kritik fra Venstre.

Partiet var utilfreds med, at børnefamilierne blev flyttet til et andet udrejsecenter, Avnstrup, hvor familierne selv kunne lave mad, alle børn blev tilbudt vuggestue og børnehave, og fritidstilbud blev styrket. Og hvor de i modsætning til på Sjælsmark ikke skulle bo bag et hegn.

Alt sammen – ifølge regeringen – for at 'skærme børnene'. Men det var en helt forkert beslutning, mente Venstre, og partiformand Jakob Ellemann-Jensen lovede at flytte de afviste børnefamilier tilbage til Sjælsmark.

Nu vender Venstre dog på en tallerken og siger, at afviste asylfamilier alligevel ikke skal bo på Sjælsmark.

- Nogle gange sker der det, at tiden går, og så kommer der en ny løsning, og jeg kan ikke se den store pointe i at lave om på noget, som virker, som om at det er velfungerende nu, siger Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

Så lige for at gøre det klart: Hvorfor vil I ikke have børnefamilierne tilbage på Sjælsmark?

- Vi ser bare ikke nogen grund til at bruge penge på at flytte familierne endnu engang. Vi har indtryk af, at det fungerer udmærket på Avnstrup, og det er der ikke nogen grund til at lave om på, siger Mads Fuglede.

Ellemann ville sende børn til Sjælsmark

Da Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, på Venstres sommergruppemøde for to år siden blev spurgt, om han vil flytte børnene tilbage på udrejsecenter Sjælsmark, var svaret ellers klokkeklart:

- Ja, det vil jeg. De mennesker, som har fået at vide af en uafhængig myndighed, at de ikke er i fare i deres hjem, dem synes jeg, at vi generøst giver tag over hovedet, og det synes jeg, at man skal være taknemmelig for, sagde Jakob Ellemann-Jensen dengang.

Børnefamilierne på udrejsecenter Sjælsmark blev heftigt debatteret i sidste valgkamp i 2019, efter blandt andet Røde Kors og Ombudsmanden konkluderede, at forholdene for børnene var kritisable.

Og efter valget fik SF, Enhedslisten og de Radikale presset igennem i en aftale med regeringen, at de afviste børnefamilier blev flyttet til mere børnevenlige forhold på udrejsecenter Avnstrup.

Mens det var Kriminalforsorgen, der stod for udrejsecenter Sjælsmark, er det Røde Kors, der driver udrejsecenter Avnstrup.

Kritik fra Støjberg og Messerschmidt

Den nye udmelding fra Venstre om, at de afviste asylfamilier alligevel ikke skal tilbage til udrejsecenter Sjælsmark, vækker hård kritik fra flere af de partier, som Jakob Ellemann-Jensen håber vil pege på ham som statsminister.

- Ja, det er jo så et løftebrud. Det er et brud på, hvad man sagde tidligere. Venstre har jo hele tiden sagt, at de vil være med til at rulle de her lempelser tilbage, som regeringen har gennemført. Det vil de så ikke nu, og det synes jeg er temmelig skuffende, siger Danmarksdemokraternes leder, Inger Støjberg.

Hun mener, at Venstres 'lempelse' med at lade børnefamilierne blive boende på Avnstrup kan få færre af de afviste familier til at rejse ud af Danmark.

- Det er mennesker, der skal forlade Danmark, og når man er børnefamilie, er det Sjælsmark, man skal opholde sig på. Det handler jo om at sende et klart signal og klargøre folk til at rejse ud af landet. Og det er klart, at hvis man får forhold, som man har på Avnstrup, så er der en større sandsynlighed for, at man forsøger at blive i Danmark, siger Inger Støjberg.

Den tidligere Venstre-udlændingeminister påpeger, at forholdene på Avnstrup er ’noget lempeligere og med nogle noget bedre forhold på alle mulige måder’ sammenlignet med Sjælsmark.

- Da vi i sin tid oprettede Sjælsmark, var det for at sikre, at når man ikke længere skal blive i Danmark, så skal forholdene være derefter, fordi så skal man gøres klar til at forlade landet, siger Inger Støjberg.

  • Her ses billeder af Sjælsmark.
  • Her ses billeder af Sjælsmark.
  • Her ses billeder af Sjælsmark.
1 / 3

Også Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, mener, Venstre begår løftebrud.

- Ja, jeg synes det er et forkert signal at sende, at man ikke vil gøre det surt for de udlændinge, som enten er dømt til eller administrativt er blevet bedt om at rejse ud af landet, siger Morten Messerschmidt.

Han frygter også, at de ’bedre vilkår’ på udrejsecenter Avnstrup vil mindske de afviste asylfamiliers lyst til at rejse ud af Danmark.

- Det handler om, at de skal have et incitament til at rejse ud. Og hvis man ikke rigtigt kan mærke forskel på, om man egentlig er dømt til udvisning eller ej, hvorfor skulle man så rejse ud? Det er det, som bekymrer mig, siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkeparti vil rejse krav om, at børnefamilierne skal tilbage til Sjælsmark i de eventuelle forhandlinger om en blå regering efter valget:

- Det er da noget, vi vil bringe ind. Vi synes, at udlændingepolitikken er ekstrem vigtig, og det her handler om hjemsendelsespolitik, siger Morten Messerschmidt.

Er du forvirret over, hvad et udrejsecenter er, så se denne korte video-grafik:

Fintfølende vægt

Venstres udlændingeordfører mener dog hverken, at der er tale om en kovending eller et løftebrud.

- Nej, jeg tror ikke, at vi bryder noget løfte. Vi prioriterer bare ikke at bruge skatteborgernes penge på at flytte de her mennesker endnu engang, fastslår Mads Fuglede.

Da regeringen og støttepartierne for et par år siden tog initiativ til at flytte børnefamilierne ud af Sjælsmark, var Mads Fuglede ellers meget kritisk over for beslutningen.

- Alt det, der handler om at gøre det mere attraktivt at sidde på et udrejsecenter, det er vi imod, fordi det vil betyde, at der bare er flere, der sidder der, sagde Mads Fuglede til TV Avisen.

I dag betoner han, at der ikke er nogen nævneværdig forskel på Sjælsmark og Avnstrup.

- Jeg har besøgt begge steder, og jeg har lidt svært ved at se, at det ene sted skulle være mere attraktivt end det andet. Det tror jeg, at man skal veje på en meget fintfølende vægt, før man kan se stor forskel på de to steder.

Så forstår jeg bare ikke, hvorfor Jakob Ellemann gik op i, at børnefamilierne skulle tilbage på Sjælsmark?

- Fordi der var ingen mening i at lukke Sjælsmark ned i sin tid. Vi syntes, at vi havde fundet en god løsning, og vi syntes det var underligt, at regeringen begyndte at flytte folk rundt for at tilfredsstille støttepartierne.

Men mange af børnefamilierne var jo allerede flyttet ud af Sjælsmark, da Ellemann sagde at børnefamilierne skulle tilbage på Sjælsmark?

- Ja, man var begyndt at placere dem forskellige steder i vores udrejsesystem. Det var en proces, der blev sat i gang, og jo ikke en, som kan laves om nu, siger Mads Fuglede.

Da Jakob Ellemann-Jensen på Venstres sommergruppemøde for to år siden lovede vælgerne at flytte børnefamilierne tilbage til Sjælsmark, lovede han samtidig at gøre op med de lempelser, som regeringen havde lavet på udlændingeområdet:

- Det, der er vigtigt for mig, er at rulle de lempelser tilbage, som Socialdemokraterne har gennemført, sagde han.

Udrejsecenter Avnstrup, som i dag huser afviste asylfamilier. (Foto: © Tobias Kobborg, Ritzau Scanpix)

Ligger ikke søvnløs

Ifølge Mads Fuglede er det dog højst en meget lille lempelse af udlændingepolitikken, at børnefamilier fik lov til at forlade Sjælsmark.

- Hvis det er en lempelse, så må det være en af de meget, meget små af slagsen, siger Mads Fuglede.

Men det er en lempelse, som I synes er fornuftig nu?

- Ja det... Vi prioriterer ikke at flytte dem fra Avnstrup til Sjælsmark, siger han.

Og det får Venstre ikke kritik for hos Nye Borgerliges formand.

- Det er ikke fordi, at jeg ikke mener, at de skal tilbage, siger Pernille Vermund og fortsætter:

- Jeg synes bare ikke, at det er det vigtigste i dansk udlændingepolitik, om der er nogle børn, som opholder sig det ene eller det andet sted. Det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over om natten.