Venstres Ungdom har fulgt og filmet Mette Frederiksen i valgkampen

Trods kritik fra Socialdemokratiet vil VU-formand fortsætte optagelserne.

Her ses en af de to VU'ere i gang med at filme Mette Frederiksen under valgkampsarrangement.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har følgeskab af partimedlemmer, ansatte i partiet og pressen, når hun rejser rundt i landet for at deltage i debatter, dueller, vælgermøder og politiske gågade-snakke i valgkampen.

Men hun har også følgeskab af to medlemmer af Venstres Ungdom, der med solbriller, mikrofoner og telefoner optager hendes møder med vælgere og pressen.

Ivan Al-Hilali, der er retsordfører i Venstres Ungdom, og Carl Grauballe, der er lokalformand for ungdomspartiet i Horsens, har ved flere lejligheder filmet Mette Frederiksens offentlige møder.

Som DR Nyheder kan dokumentere, så er det sket blandt andet den 14. maj, hvor Mette Frederiksen talte ved avisen Jyske Vestkystens arrangement i Tønder, den 15. maj, hvor Mette Frederiksen talte i Thisted og den 18. maj, hvor partiformanden besøgte Holbæk.

Ved alle disse arrangementer dukkede de to VU-politikere op, som du kan se i videoen herunder:

VU'er afviste at svare på VU-medlemsskab

Ekstra Bladet har spurgt Carl Grauballe, hvorvidt fotograferingen foregår i forlængelse af hans hverv i Venstres Ungdom, hvortil han svarer:

- Nja.. Vi kommer her og filmer, har jeg lige sagt til dig.

Det interview kan du se i bunden af artiklen.

Men at de to personer er medlemmer af Venstres Ungdom og samtidig aktive i valgkampen er der ingen tvivl om. Som klippet herunder dokumenterer, så har de begge deltaget som tro støtter af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I videoen kan du se, hvordan de har støttet Venstre under en duel på TV 2, deltaget i statsministerens bogsignering og deltaget som baggrunds-heppekor til et pressemøde under Venstres Hovedbestyrelsesmøde.

Professor: Hidtil uset fænomen i Danmark

Journalistikprofessor Mark Blach Ørsten fra Roskilde Universitet har ikke tidligere set den form for valgkamp i Danmark.

- Jeg kan ikke komme på, at vi har set det her før i danske valgkampe.

Han tolker VU-medlemmernes aktion som et udtryk for negativ kampagne. En kampagne, der i sidste ende kan vise sig nyttig for Venstre, hvis de kan fange Mette Frederiksen i et forkert øjeblik.

- Det ligner en negativ kampagne i valgkampen. Valgkampen består jo af mange ting: Saglige argumenter, politiske drillerier og så negative kampagner, hvor man prøver at finde noget snavs på modstanderen og ødelægge kampagnen på en eller anden facon.

- Det her kunne se ud som, at man tog rundt og optog Mette Frederiksen i håb om, at hun sagde et eller andet, som man kunne bruge mod hende.

Mette Frederiksen selv har bemærket og undret sig over de unge Venstre-folk under hendes valgkamp.

- Jeg synes, det er noget mærkeligt noget. Det er nogle unge mennesker, der har fulgt efter mig fra møde til møde, siger hun og spørger:

- Jeg ved ikke, hvad de har tænkt sig at bruge materialet på, så jeg tror bare, jeg vil nøjes med at stille spørgsmålet til Lars Løkke – hvorfor Venstre laver valgkamp på den her måde?

Venstres Ungdom vil fortsætte optagelserne

Hverken Carl Grauballe eller Ivan Al-Hilali er vendt tilbage på DR Nyheders forespørgsel om et interview, men VU-formand Jakob Sabroe ser intet problem i, at Venstres Ungdom filmer S-formanden rundt om i landet.

- To frivillige VU-medlemmer har været til en række af Mette Frederiksens offentlige valgarrangementer. Det har vi, fordi vi synes, hun skylder svar til danskerne. Hvem er det, der skal have ret til den her famøse tidligere pension?

- De svar mangler vi. Vi vil prøve at se, hvad hun siger, når hun er ude og møde danskerne.

Hvorfor spørger I hende så ikke? I har kun filmet hende.

- Det vigtige er jo ikke, hvem der spørger. Om det er en VU'er eller en vælger. Jeg tror sådan set også, de har prøvet at stille hende spørgsmål til nogle af arrangementerne. Det væsentlige er svaret. Vi har desværre ikke fået noget svar endnu, så derfor har vi også tænkt os at fortsætte.

Med støtte fra VU

Jakob Sabroe forklarer, at VU som organisation støtter påfundet, som han ikke ser noget problem ved.

- Jeg synes jo på ingen måde, det her er moralsk over stregen. Det, der er over stregen, er den måde, Socialdemokraternes kampagnefolk har reageret på. Råbt skrid og fulgt efter dem i 1-2 timer i fem biler i Esbjerg.

- Det her er deres eget påfund. Det er en beslutning, jeg som VU-landsformand støtter.

I videoen herunder kan du se, hvordan Carl Grauballe svarede, da Ekstra Bladet konfronterede ham med optagelserne under et vælgermøde i Albertslund i lørdags.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke ønsket at kommentere historien, men Sophie Løhde, der er minister for offentlig innovation siger, at hun ikke kender til sagen.

- Men jeg undrer mig over, at Socialdemokratiet tager sådan på vej over, at to unge mennesker har fulgt Mette Frederiksen rundt til et par offentlige møder. Hvis der ikke skal mere til hos en, der stræber efter at blive statsminister i Danmark, så gør det mig da en smule nervøs.