Forældre i klemme mellem manglende pladser i institutioner: 'Vi står i et mærkeligt limbo'

Københavns Kommune kæmper for at øge kapaciteten i dagtilbud, men nogle institutioner er utroligt pressede, siger borgmester.

Arbejdsgiverne forventer, at nu er forældrene klar, og det er desværre ikke virkeligheden for en stor del af de københavnske forældre, siger Julie Kyndesgaard, der er formand i Københavns Forældreorganisation.

Genåbningen af Danmark er i fuld gang. Flere arbejdspladser slår dørene op, og det betyder, at flere forældre skal have et sted at aflevere børnene.

Selvom daginstitutionerne i København nu er åbne, er det dog langt fra alle familier, der er sikre på, at børnene kan blive passet.

Kun 16.000 ud af de normale 34.000 daginstitutionspladser i Københavns Kommune vil nemlig være åbne fra i dag. Det skyldes Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der blandt andet betyder, at der skal være langt mere plads.

I starten af sidste uge fik nogle forældre i hovedstaden besked om, at der ikke var plads til deres barn i dagtilbuddet, og det sætter forældrene i en ubehagelig situation, fortæller Julie Kyndesgaard, der er formand i Københavns Forældreorganisation.

- De står i et mærkeligt limbo, som de sådan set har stået i hele tiden. Problemet er, at der blev meldt klart ud fra både regeringen og KL's side om, at første del af genåbningen var at åbne daginstitutioner. Arbejdsgiverne forventer, at nu er forældrene klar, og det er desværre ikke virkeligheden for en stor del af de københavnske forældre.

Halvt fuldt eller halvt tomt?

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er børne- og undervisningsminister, har regeringen forsøgt at sige meget tydeligt, at hverdagen bliver meget anderledes, og at der er tale om en forsigtig og kontrolleret genåbning.

- Det betyder blandt andet, at der i nogle dele af landet ikke er fuld kapacitet. Det vil sige, at det er mindre tid, man kan få passet sit barn, og under andre omstændigheder end normalt, siger hun.

Ministeren mener, at der er brug for at rose det pædagogiske personale, ledere og kommuner for at have knoklet i døgndrift, for at det kan lade sig gøre at åbne til det niveau, der er nu.

- Man kan altid diskutere om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt, men med den indsats, der er leveret, synes jeg godt nok, at det er lige friskt nok at skulle slå nogle oven i hovedet, siger Pernille RosenkrantzTheil.

Men er der ikke skabt en forventning hos forældre og især arbejdsgivere om, at nu får forældre tid til at arbejde igen, fordi nu kan de få passet børn?

- Hvis der er det, må vi gentage budskabet: Vi står i en global pandemi, og i den situation kan vi åbne forsigtigt og langsomt. Vi skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det skal vi blive ved med at gentage, indtil alle har hørt, at det er sådan, det er, siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), børne- og undervisningsminister, mener, at det pædagogiske personale, ledere og kommuner skal roses for at have knoklet i døgndrift, for at det kan lade sig gøre at åbne til det niveau, der er nu. (© dr)

Kommune søger dialog med forældrene

Jesper Christensen er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, og han er godt tilfreds med, at man nu har åbnet alle institutionerne.

Nu handler det om at udvide kapaciteten blandt andet ved at inddrage andre arealer eller køre flere børnehavebusser ud til skovbørnehaverne.

- Vi vil gerne matche det behov, der kommer løbende og særligt for de forældre, der skal tilbage på arbejdsmarkedet. Det er derfor, vi er ude at lede med lys og lygte, og hvor Tivoli, FC København, kirker og foreninger har været så venlige at stille deres faciliteter til rådighed, siger han.

Ifølge Jesper Christensen har man fokuseret på at få sat gang i alle de institutioner, der har været klar, så nogle allerede fra onsdag i sidste uge kunne få passet deres børn.

- Vi har institutioner, hvor vi troede, der manglede plads, men hvor der faktisk er det, men vi har også det modsatte, nemlig institutioner, der er utroligt pressede, fortæller han.

Jesper Christensen er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune. (© dr)

Julie Kyndesgaard fra Københavns Forældreorganisation er tilfreds med, at kommunen er begyndt at inddrage forældene, så kommunen blandt andet har bedt forældre om at melde deres behov for pasning ind, så man får et reelt overblik. Hun mener dog, at man fra start af har håndteret situationen forkert.

- Man startede med at indrette pasningstilbud og til sidst spurgte om behov. Det kunne man med fordel have gjort omvendt, siger hun.

Og så sætter Julie Kyndesgaard spørgsmålstegn ved, om kommuner kan klare opgaven alene.

- De kan ikke trylle, og det er vigtigt, at retningslinjerne bliver overholdt. Så det er måske mere et spørgsmål om, at landspolitikerne skal på banen, siger formanden, der peger på løsninger som forlænget barsel og tilbagebetaling til forældre for institutionspladser, som de ikke kan bruge.