Forældre og ekspert i opråb: Hold børn fra husstande med corona-smittede fra skolen

Sundhedsstyrelsen må ændre retningslinjer, lyder det fra forældregrupper.

Blandt andre landets 0. klasser skal tilbage i skole på onsdag - men det bekymrer forældre og ekspert. (Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Forældreorganisationerne Skole og Forældre samt Forældrenes Landsorganisation, Fola, kritiserer nu Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forbindelse med genåbningen af daginstitutioner og skoleklasser i næste uge.

Helt konkret skal retningslinjerne ændres, så børn med en Covid-19-syg i husstanden skal holdes hjemme. Det mener Signe Nielsen, formand for Fola.

- Vi synes, det bringer unødig bekymring til alle børnefamilierne eller dem, der har kronisk syge derhjemme, at de faktisk vil kunne møde smitten på en arbejdsplads eller fra deres barn, der er blevet smittet i skolen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forbindelse med genåbningen må børn nemlig godt komme i daginstitution eller skole, selv om mor, far eller en anden i husstanden er syg med Covid-19. Den smittede skal nemlig forsøge at isolere sig fra resten af familien, lyder det.

- Det anbefales, at personer med påvist Covid-19 i så høj grad som muligt isolerer sig i hjemmet væk fra andre i husstanden og ikke har fysisk kontakt med personer i hjemmet, lyder det i retningslinjerne.

Derudover opfordres der til at gøre rent og holde afstand.

Onsdag kan de yngste elever igen komme ud på skolernes legepladser. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Hvis man bor i husstand med en person med påvist Covid-19, må man gerne komme i skole eller på arbejde. Der opfordres dog til, at man i sådanne tilfælde er særligt opmærksom på at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger for adfærd samt være særligt opmærksom på symptomer på sygdom og bliver hjemme, hvis man får symptomer, lyder det videre fra Sundhedsstyrelsen.

Forældre: Svært for mange at isolere sig helt

Men det skaber utryghed blandt forældrene, der opfordrer til, at børn med påvist syge i husstanden holdes hjemme fra skole, fordi det for mange familier er stort set umuligt at isolere sig fra resten af familien.

- Man skal lave mad, man skal putte dem, og man har ikke nødvendigvis ret meget plads. Derfor vil det for mange familier være meget svært at adskille sig fra barnet. Derfor er det svært at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, siger Rasmus Edelberg, formand for Skole og Forældre.

Professor i virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen bakker op om forældrenes ønske.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. (Foto: © (DR), (c) DR)

- Jeg så helst, at man viser hensyn over for de familier, som har et familiemedlem i risikogruppen, ved ikke at sende børn i skole, som deler husstand med én, som har corona-infektion, siger han.

Bekymringen bakkes blandt andet op af, at man godt kan være smittebærer, selvom man ikke udviser symptomer, som Sundhedsstyrelsen selv slog fast tidligere i denne uge, hvor de ændrede retningslinjer på dét område.

- Vi skal være mere tydelige og præcise i vores beskrivelser af, at på befolkningsniveau kan smitten fra asymptomatiske (symptomfri smittede, red.) godt være betydelig, skrev Søren Brostrøm fredag til Berlingske.

Ekspert bakker op om at holde børn hjemme

I det lys burde Sundhedsstyrelsen ifølge Allan Randrup Thomsen ændre retningslinjerne for skolebørn og børnehavebørn, der bor under samme tag som en smittet.

- Det er jo det, som formodentlig er den vigtigste måde, hvorpå børn kan sprede infektionen. Det er jo netop, at børn ikke bliver særligt syge, hvis de overhovedet får symptomer, og de kan alligevel smitte.

- Så det er jo ikke helt konsekvent, når Sundhedsstyrelsen så siger, at børnene godt kan gå i skole, når de ingen symptomer har. Det er jo netop ingen garanti for, at de ikke kan være bærere af virusset.

Når børn fra hjem med smittede kan gå i skole, skaber det en decideret frygt for, at der bliver skabt en smittekæde i en børnehave eller skoleklasse, siger Signe Nielsen fra Fola.

- Der er rigtig mange, der er rigtig bekymrede for at sende deres børn afsted – især hvis den ene har en kronisk sygdom. Så bliver det enormt svært at sende barnet afsted et sted hen, hvor der vil være andre børn, der måske kommer fra et hjem, hvor smitten er til stede. Den bekymring skal man ikke give nogen. Så bed os i stedet om at holde børnene hjemme.

Sundhedsstyrelsen holder fast - for nu

I Sundhedsstyrelsen er forebyggelseschef Niels Sandø klar over, at der er en udbredt bekymring blandt landets tusindvis af forældre, der nu skal sende deres små i daginstitution og skole.

Men man fastholder de nuværende anbefalinger til forældrene. For forældrene må isolere sig, hvis de er smittede, siger Niels Sandø.

- Hvis man gør det, både den syge og de andre i husstanden, så er risikoen for smitte minimal. Og det, man så taler om, er smitte til andre børn, og der er jo indført rigtig mange anbefalinger og skærpede krav til daginstitutioner og skoler om rengøring og organisering af både undervisning og leg. Så samlet set er risikoen måske ikke så stor der, siger han.

Han erkender dog, at der er nogle forældre, der kan få svært ved at isolere sig.

- Der, hvor problemet kan komme, er, hvis man ikke kan selvisolere sig. Hvis man er for mange i en lille lejlighed, kan det være vanskeligt. Og så må man tale med sin læge, når man bliver diagnosticeret, om man kan få noget hjælp fra kommunen til at selvisolere sig, siger Niels Sandø.

Forældreorganisationerne siger, at det er svært at selvisolere sig – fordi mange i samme husstand bruger samme badeværelse og færdes de samme steder. Kan man så ikke forestille sig, at man sætter gang i en lavine af smitte af andre børn og andre familier?

- Det er vigtigt at have fokus på hygiejne både derhjemme og i skole og daginstitutioner. Og selv om man kun har et toilet, kan man godt spritte det af, når man har brugt det for at holde smitterisikoen så langt nede som muligt.

Så selv om I for nyligt ændrede retningslinjer omkring, at man godt kan være smittebærer, selv om man ikke udviser symptomer, så ser I det ikke som en problematik i forhold til, at der nu sendes tusindvis af mindre børn i skole og daginstitution?

- Jo, det er selvfølgelig en selvstændig problematik. Men langt hovedparten af den smitte, der finder sted, er ikke fra dem, der ikke udviser symptomer. Det er fra dem, der udviser symptomer.

På et pressemøde mandag 6. april blev genåbningen af skoler meldt ud. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Børn udviser ofte meget få symptomer, og netop fordi de typisk ikke har snot rendende ud i samme grad, så tænker man heller ikke, at de smitter lige så meget. Men selvfølgelig skal man være opmærksom, og det er også derfor, vi har så skærpede krav til hygiejne og til det at være ude i både skoler og daginstitutioner, siger forebyggelseschefen fra Sundhedsstyrelsen.

En ændring af retningslinjerne kan komme på tale

Men hvad ved I egentlig om, hvor meget en smitte fra et barn, der ikke udviser særligt store symptomer, påvirker en voksen?

- Man skal selv være ekstra opmærksom på hygiejne og eventuelt isolere sig. Man kan selvfølgelig blive smittet af et barn, men der er også noget, der tyder på, at jo mere virus du har været udsat for, jo nemmere får du sygdommen, og måske får du også en voldsommere sygdom.

Opfordringen fra forældreorganisationerne er ret klar – I skal ændre retningslinjerne, så børn holdes hjemme, hvis en person i barnets husstand er påvist syg med Covid-19. Hvorfor vil I ikke gøre det?

- Det vil vi ikke gøre lige nu, fordi vi vurderer, at hvis man opfylder de her krav til selvisolation, så er smitterisikoen ganske begrænset. Og hvis man samtidig i daginstitutioner og skoler lever op til vores krav, så er der en meget lille risiko for en gruppe, der ikke er specielt sårbare – nemlig børn, der ofte får det ganske mildt. Men det er klart, vi følger med hele tiden og ser, om der er behov for at ændre i anbefalingerne, siger han.

Dagtilbud, pasningsordninger og skoleklasser fra 0.-5. klassetrin genåbner fra på onsdag 15. april.

DR ville gerne have interviewet børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om kritikken, men ministeriet henviser til, at det er Sundhedsstyrelsen, der står for retningslinjerne.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at Børne- og Undervisningsministeriet henviser til Sundhedsstyrelsen.

Retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen:

  • Dansk Pædiatrisk Selskab har den 8. april udgivet en liste med, hvilke børn der er i risikogruppen. Den kan du læse her.

  • Der kan være få i risikogrupperne, som ikke bør gå på arbejde eller i skole/dagtilbud.

  • Det vil altid være en konkret individuel vurdering, om et barn/en elev i en given situation skal blive hjemme.

  • Hvis man er utryg ved at sende sit barn i dagtilbud eller skole, kan man tage en snak med barnets læge, hvis man er i tvivl om ens barn tilhører en risikogruppe, som ikke skal gå i skole.

  • Man kan også tage en snak med ledelsen på skolen. Ledelsen kan vurdere, om det vil være muligt at tage særlige hensyn, hvis det skulle være nødvendigt.

  • Børn, der bor i husstand med en person, der er i en risikogruppe, kan som udgangspunkt godt komme i daginstitution og skole. Særlige forhold som igangværende kemoterapibehandling, kan betyde, at der skal tages særlige hensyn. Det vil afhænge af en konkret individuel vurdering, som bør træffes i samarbejde med egen læge og lederen i dagtilbud eller skole.

  • Hvis der i husstanden er patienter i risikogruppe, for eksempel gravide eller immundefekte, vil det ikke forhindre, at barnet skal i skole. Men der skal naturligvis altid være særlig fokus på hygiejnen i disse hjem.

  • Der vil blive udarbejdet et lignende sæt retningslinjer for voksne, der skal begynde på job igen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen