Forargede folketingspolitikere vil have moské til at lægge afstand til imams fredagsbøn

Politikere fra begge sider af Folketinget opfordrer folkene bag Masjid Al-Faruq-moskeen til at tage afstand.

Politiet skal se på Nørrebro-imams prædiken om drab på jøder. Det Jødiske Samfund undersøger, om der er grundlag for at politianmelde imam efter prædiken om drab på jøder. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

En prædiken fra en imam i den kontroversielle Masjid Al-Faruq-moské på Nørrebro i København får politikere fra et bredt spektrum af Folketingets partier op af stolen i dag.

For udtalelserne, hvor imamen ifølge Kristeligt Dagblad kan have opfordret til drab på jøder, skal fordømmes. Det er samtlige af politikerne enige om.

De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, opfordrer bestyrelsen i moskéen til at tage afstand:

- Jeg synes, at det i den grad ville være på sin plads, hvis bestyrelsen i den her moské lægger afstand til de udtalelser og signalerer og tager den konsekvens, som selvfølgelig bør tages - nemlig at den imam ikke skal optræde igen. Jeg har ikke så store forhåbninger til det, for der er desværre kommet rigtig mange virkelig triste udtalelser derfra. Men det er det, som der bør ske, siger hun.

Hun gør samtidig opmærksom på, at hun mener, at udtalelsen er strafbar efter racismeparagraffen i straffeloven.

Sofie Carsten mener i modsætning til udlændingeminister Inger Støjberg (V) dog ikke, at alle muslimer bør tage afstand til imamens prædiken.

- Det er en generalisering bare at tale om muslimske samfund på den måde. Der er tusindvis af muslimer, som jo ikke har deltaget og lever deres liv helt almindeligt. De kan jo ikke gå rundt og tage afstand til alle muligt andre ting, som vi synes, er horrible hver eneste dag, siger hun.

DF: Imam-loven skal i brug

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er af den mening, at moskéen slet og ret skal lukkes.

Derudover mener han, at imamen overtræder den nye såkaldte imam-lovgivning, der giver muligheden for at give imamer indrejseforbud, ligesom at billigelse af visse handlinger er blevet gjort strafbare.

- Dansk Folkeparti har fået de andre partier med på en lovændring, som gør, at vi kan straffe for denne slags prædiker, og så skal man selvfølgelig gøre det. Oveni det mener vi, at man bør lukke den pågældende moské, og hvis vedkommende har dansk statsborgerskab, så bør man også åbne op for, at man kan tage statsborgerskabet fra vedkommende og udvise ham, siger Martin Henriksen.

Konservative vil have ramaskrig fra muslimer

Omvendt er der hos De Konservative ikke meget tiltro til, at ytringerne kan straffes. Ifølge udlændingeordfører Naser Khader citerer imamen blot en række tekster, hvilket gør det svært at straffe ham.

Naser Khader tror heller ikke på, at nogen i Masjid Al-Faruq-moskéen vil tage afstand til opfordringen.

- Jeg forventer ikke, at nogen fra hans menighed vil protestere mod hans udtalelser, for jeg tror, at nogen af dem, som sidder i menigheden, er mere end enige med ham. Nogen tror jeg også, synes, at han er for slap. Så fra en salafistisk menighed forventer jeg ikke en forargelig reaktion fra imamen. Jeg tror, at de er meget enige med ham. Men havde han sagt det i en mainstream moské, så ville jeg forvente en voldsom reaktion, siger Naser Khader.

Den konservative ordfører er dog på linje med Inger Støjberg, der efterlyser en reaktion fra muslimer efter udtalelsen.

- Jeg savner det ramaskrig, der skal til imod ham. For hvis vi virkelig skal bekæmpe sådan nogle holdninger, så skal muslimerne oppe sig og gå i offensiv mod sådan nogle holdninger, siger Naser Khader.

Socialdemokratiet vil højne jøders sikkerhed

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) mener, at der er brug for en handlingsplan til at beskytte jøderne efter udtalelsen.

- Jeg vil nu tage fat i justitsministeren og spørge ham, hvad regeringen vil gøre for at sikre danske jøders sikkerhed. Der er brug for en handlingsplan, siger Lars Aslan Rasmussen til Ritzau.

Straffelovens paragraf 136, stk. 3, forbyder "udtrykkelig billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring". Og det mener Lars Aslan Rasmussen, at der er grundlag for.

- Jeg mener, at der bør rejses en straffesag mod imamen og moskéen. For uanset hvordan man tolker det, bliver der opfordret til drab på jøder, siger Lars Aslan Rasmussen.

Også SF vil straffe imamen med imam-loven.

Partiet vil have undersøgt, om folk bag moskéen kan straffes for at invitere hadprædikanter til Danmark, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- Det er fuldkommen forrykt, at der står en imam på Nørrebro og forkynder had. Og opfordrer til vold og drab på jøder i Danmark. Det kan vi ikke acceptere, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.