Forargede politikere vil kulegrave flere ministerier efter svindelsager

Snyd og fifleri med skattekroner må ikke gå under radaren, siger statsrevisorerne.

Statsrevisorne før dagens pressemøde. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Efter to store svindelsager i ministerier på bare et enkelt år skal Rigsrevisionen nu kulegrave en række ministerier og styrelser for at undersøge, om der foregår svindel andre steder.

Sidste år kom det frem, at Britta Nielsen havde lavet omfattende svindel med satspuljepenge i Socialministeriet. Og fredag kunne statsrevisorerne så løfte sløret for store svigt i Forsvarets Ejendomsstyrelse. To tidligere medarbejdere er tiltalt for bestikkelse, og yderligere to medarbejdere er meldt til politiet.

Derfor har de politisk udpegede statsrevisorer bedt Rigsrevisionen om at lave en større undersøgelse.

- De her gentagne eksempler viser, at behovet er så stort, at den skal gå på tværs og altså komme omkring alle ministerier. Vi har bedt Rigsrevisionen komme med et opdrag på, hvordan man kan lave sådan en undersøgelse, siger statsrevisor for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen.

Skatteborgernes penge skal bruges ordentligt

Samme toner lyder fra Venstres statsrevisor, Britt Bager.

- Vi vil som statsrevisorer gerne vil sikre os, at skatteborgernes penge bliver brugt på ordentlig vis. Derfor har vi sammen med rigsrevisoren drøftet muligheden for at lave en tværgående rapport, som inddrager flere ministerier. Og hvor man ser bredere på, hvordan fører man kontrol med de penge, der bliver udbetalt.

- Det har rigsrevisoren taget positivt imod, og derfor arbejder hun og hendes sekretariat nu med at se på, hvor vil det være mest hensigtsmæssigt at starte, siger Britt Bager.

Hun er rystet over, at det efter to grove sager er kommet så vidt.

- Jeg havde ikke drømt om, at det kunne ske i det omfang, vi har set. Det må jeg ærligt indrømme. Det er grimme, grimme sager, man som politiker virkelig forarges over. At der er nogle mennesker, der kan finde på at bruge hårdtarbejdende danskeres skattekroner på den måde, siger hun.

Det ligger endnu ikke fast, hvilke ministerier og styrelser, der kommer til at indgå i den nye undersøgelse.