Forbud mod burkaer skal også gælde kunstigt skæg, masker og huer

En række beklædningsgenstande skal forbydes i det offentlige rum, viser regeringsnotat.

Et forbud mod burka og niqab skal ifølge et regeringsnotat også gælde en række andre beklædningsgenstande. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det kan blive en besværlig omgang at komme til og fra rollespil med sin ridderhjelm på hovedet, være kinesisk turist i København med maske for munden eller gå rundt med et kunstigt skæg, der dækker ansigtet.

I hvert fald hvis regeringens udkast til et nyt lovforslag, der har til hensigt at forbyde brugen af burka og niqab i det offentlige rum, bliver til virkelighed.

Regeringens udkast til lovforslaget, som Justitsministeriet har udarbejdet, og som DR Nyheder har læst, fastslår kort og godt:

- Det forbydes på offentligt sted at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet.

I udkastet til lovforslaget nævnes herefter en række eksempler:

- Omfattede beklædningsgenstande kan f.eks. være huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter, kunstige skæg mv., hedder det i notatet, som er udarbejdet af Justitsministeriet.

Ansigtudtryk eller ej

I hver enkelt tilfælde vil det være op til politiet, om en af de pågældende beklædningsgenstande dækker ansigtet for meget.

- Det vil være en konkret vurdering, om ansigtet anses for skjult. Ved denne vurdering indgår navnlig, om det er muligt at se og aflæse personens ansigtsudtryk, hedder det.

Samtidig slås det fast, at ”burka, niqab og elefanthue, hvor alene øjne og mund er synlige, er eksempler på beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet”.

Der er i regeringen altså ingen tvivl om, at det skal være ulovligt at have burka, niqab og ansigtsdækkende elefanthuer på i det offentlige rum.

Til gengæld kan der gøres undtagelser, hvis man på anden vis dækker sit ansigt til, og hvis det ellers ”kan tjene et anerkendelsesværdigt formål”, som der står i regeringens udkast.

Det kan eksempelvis være at ”bære halstørklæde, hue o.l. til beskyttelse mod kulde”, eller hvis man har et kostume på.

Som julemand i et storcenter eller andre steder må man eksempelvis gerne have kunstigt skæg på, selvom det dækker hele ansigtet, og det ikke nødvendigvis er muligt at aflæse den pågældende julemands ansigtsudtryk.

Kan koste fængselsstraf

Regeringen lægger desuden op til, at det enten skal koste en bøde på 1.000 kroner eller fængsel i op til tre måneder, hvis man overtræder forbuddet.

Ifølge notatet er det dog tilladt at tildække ansigtet, når man kører bil, fordi det anses for privat område.

Det er op til politiet at vurdere, om en persons ansigt er for tildækket, og hvad der skal ske, hvis en person får en bøde. For eksempel står der i notatet, at personen kan tages med på stationen, hvis vedkommende nægter at tage for eksempel sit kunstige skæg eller sin burka af.

Notatet fra Justitsministeriet er dateret den 17. november 2017, men ifølge DR Nyheder er det det, der fortsat er på bordet.

Regeringsordførerne var onsdag morgen til briefing i Justitsministeriet, og ifølge DR Nyheders oplysninger skal regeringens koordinationsudvalg tage stilling til udkastet på et møde i denne uge.