Forbud og straf på vej til firmaer, der sælger eksamensopgaver

Regeringen vil med en ny lov sætte en stopper for salg af 12-tals-opgaver.

(Arkivfoto) Regeringen vil indføre et forbud mod salg af eksamensopgaver til elever og studerende. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Med et decideret strafbelagt forbud vil regeringen nu forsøge at sætte en stopper for, at elever og studerende køber sig til en god karakter ved at betale et firma for at skrive deres eksamensopgaver.

- Når det er forbudt at snyde til eksamen, så skal det også være forbudt at tjene penge på at markedsføre tjenester, der hjælper med at snyde, siger Jens Joel, der er Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører.

Præcis hvad straffen skal være, er de ikke kommet frem til, men det handler særligt om at sende et signal, forklarer ordføreren.

- Vi vil gerne sende et signal om, at man til eksamen bliver vurderet på, hvad man i virkeligheden har lært, og ikke hvor mange penge man har brugt.

'Et vigtigt signal at sende'

DR har tidligere beskrevet, hvordan firmaet Fixminopgave.dk har solgt større skriftlige opgaver til elever - og lovet pengene tilbage, hvis opgaven ikke udløste den ønskede karakter. Prisen kan være op mod 7.900 kroner for større opgaver, der skal give et 12-tal.

Det fik forbrugerombudsmanden til at nedlægge forbud mod Fixminopgave.dk med argumentet om, at firmaet tilbød hjælp til snyd i strid med god markedsføringsskik. Det var Sø- og Handelsretten enig i.

Siden er andre lignende hjemmesider dukket op. Jens Joel erkender, at det kan blive svært at håndhæve et forbud.

- I dag er det forbudt at snyde til eksamen, men det forekommer jo stadigvæk. Derfor vil der sikkert også være folk, der udfordrer vores forbud mod at hjælpe med at snyde eller tjene penge på at snyde. Det ændrer ikke på, at det sådan set er et meget sundt princip, at det både er forbudt at snyde og tjene penge på dem, der ønsker at snyde.

Eksamener skal handle om, hvad man kan, og ikke hvor mange penge man kan give for en opgave, mener Jens Joel, børne- og undervisningsordfører, Socialdemokratiet. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Hvordan vil I sikre, at det her ikke bliver symbollovgivning?

- Jeg synes sådan set, at det er et vigtigt budskab at sende, at man jo til eksamen skal måles på, hvad man kan og har lært, og ikke hvor mange penge man har betalt for en opgave. Så derfor synes jeg egentlig, det er rigtigt at forbyde hjælp og markedsføring og tjenester, der hjælper med at snyde.

Lovforslaget fremsættes til januar

Sidste år foreslog et flertal på Christiansborg et egentligt forbud, men daværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) modatte sig, fordi det i hendes optik ville være "ren symbolpolitik", fordi hjemmesiderne hurtigt ville kunne finde en vej uden om et forbud.

Selvom ministeren sidenhen erklærede sig klar til at se på, om man kunne indføre et forbud, blev det ikke til noget før folketingsvalget. Men til januar vil lovforslaget blive fremsat, fremgår det af regeringens lovprogram over de planlagte lovforslag for det nye folketingsår.

DR3 har fulgt stifteren af firmaet Fixminopgave.dk i dokumentaren '12-tal til salg'. Du kan se programmet fra sidste år på DRTV.