Fordel eller ulempe at være kvinde i politik? Thorning og Haarder uenige

Der er altid en ekstra dimension, der handler om køn, når man skal fornærme kvinder i toppolitik, siger Helle Thorning-Schmidt.

Politisk kommentator Bjarne Steensbeck giver tidligere statsminister Helle Thorning-Scmidt hånden på, at han ikke i dag ville have valgt formuleringen "kom-og-ta'-mig-hår" i P1-programmet "Statsministrene".

Hvad ville der være sket, hvis Hillary Clinton under den amerikanske valgkamp havde sagt, at man bare skulle tage mænd på kønsdelene, for det var rigtig skægt?

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er ikke i tvivl.

- Hun var blevet sendt til Bloksbjerg med det samme. Hun var aldrig kommet i nærheden af at vinde, siger hun i P1-programmet 'Statsministrene', der følger op på tv-udsendelsen af samme navn.

Hun er heller ikke i tvivl om, hvad der ville være sket, hvis det var kommet frem, at Socialdemokraterne havde betalt for hendes tøj, som det var tilfældet med statsminister Lars Løkke Rasmussen, der fik tøj og sko for over 100.000 kroner af Venstre.

- Hvis jeg – undskyld, Lars Løkke - havde brugt mange penge fra partiets kasse på tøj, så havde jeg været færdig, færdig, færdig.

Vil ikke havne i offerrolle

Årsagen er, at kvinder i toppolitik bliver bedømt langt hårdere end mandlige kolleger, mener hun. Især hvis man laver fejl.

Men det er noget, som er svært at tale om uden at gøre sig selv til offer, og det har hun ikke lyst til.

- Jeg har vanskeligt ved at tale om de her ting, for jeg synes, det at tale om køn i politik er at gøre sig selv til offer. Derfor holder kvinder op med at tale om køn på meget høje poster, fordi de er helt væk fra noget, der hedder en offerrolle.

Alligevel synes hun, at det er så markant et mønster, at det er relevant at tale om det. For selv om alle politikere skal finde sig i, at man fornærmer dem, så kommer der altid en ekstra dimension på, når det gælder kvinder.

Det kan være som da Lene Espersen fik en hård medfart af pressen, da hun af familiemæssige årsager afstod fra at deltage i et møde i Arktisk Råd, som forgænger Per Stig Møller heller ikke havde deltaget i.

Eller det kan være i det sprog, der bruges om kvindelige politikere, når S-formand Mette Frederiksen kaldes ”skrigeskinke” eller hysterisk.

Eller som da hun i 2006 som nyvalgt partiformand for Socialdemokraterne måtte læse i Berlingske, at hun havde ”kom-og-ta’-mig-hår”.

- Det er ikke noget, der har mærket mig siden, men bare et eksempel på, at kritikken kan være meget kønnet. Det er sådan en ekstra fornærmelse, man kan lægge oven på de i øvrigt grove fornærmelser, politikere skal håndtere, siger hun.

Haarder: Lettere at komme frem som kvinde

I tv-programmet 'Statsministrene' siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, at han ikke synes, det er sværere at være kvinde end mand i toppolitik. Han fik kommentarer om stirreøjne og skægstubbe og blev kaldt hulemand.

Tidligere minister Bertel Haarder er enig med Fogh.

- Det er anderledes at være kvindelig leder. Men er det sværere? Det er jeg ikke sikker på. Det er i hvert fald lettere at komme frem, hvis man er kvinde. Det kan være en fordel at være en kvinde, hvis man vil til tops i politik, siger Bertel Haarder i P1-programmet.

Han mener, at Helle Thorning-Schmidt drog fordel af at være en kvinde, da hun til Nelson Mandelas begravelse lod sig fotografere, mens hun tog en selfie med præsident Obama og premierminister Cameron.

Men også her blev hendes køn brugt som noget negativt, fordi der så var spekulationer om, hvorvidt Michelle Obama var jaloux på hende, indvender Helle Thorning.

Kommentator: Partier er glade for kvinder

DR’s politiske kommentator Christine Cordsen mener, at det er rigtigt, at man nok skal være dygtigere som kvinde, hvis man skal opnå de samme poster som mænd.

Hun ser også en tendens til, at man kalder kvinder noget, der traditionelt har noget med svaghed at gøre, som for eksempel hysterisk eller medieluder. I det hele taget går man meget op i tøj og udseende, når det gælder kvinder i politik.

Men som hun også selv har oplevet det, kan det også nogle gange være en fordel at være en kvinde i fag, hvor der traditionelt er mange mænd. Det gælder også for Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg tror også, at du fik en chance som formand for Socialdemokratiet, fordi du var kvinde, fordi man gerne ville have noget andet på det tidspunkt, siger hun.

- Der er i hvert fald mange mænd på Christiansborg, der på et tidspunkt har oplevet, at det var svært at komme til, fordi partierne gerne ville have kvinder, siger hun.

FacebookTwitter