Forhandlinger om støtte til grøn energi er brudt sammen

Det går ud over klimaet og skader dansk vindmølleindustri, hvis regeringen går solo med DF, mener rød blok.

Det er ikke lykkedes partierne at blive enige om en ny støtteordning for vedvarende energi. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Forhandlingerne om en ny støttemodel til vedvarende energi er reelt brudt sammen, og oppositionen frygter, at regeringen vil lave smal aftale med Dansk Folkeparti uden om energiforligskredsen.

Det skriver Socialdemokratiet, De Radikale, Enhedslisten og SF i en fælles pressemeddelelse.

- Aftalens model vil både gå ud over klimaet, men også være med til at svække den danske vindmølleindustris konkurrenceposition til skade for eksport og jobskabelse, skriver partierne.

Pressemeddelelsen kommer, efter at der har været møde i energiforligskredsen tirsdag. Her er partierne ikke blevet enige om en ny støttemodel for vedvarende energi.

Det er det, der får oppositionen til at tro, at regeringen vil lave en aftale kun med DF.

Oppositionen mener, at regeringen og DF vil ende med en dyr og dårlig model.

- Den nye aftale vil betyde, at udbygningen med vedvarende energi går ned i tempo, skriver partierne i deres fælles pressemeddelelse.

Vindmøllebranche bekymret

Heller ikke vindmøllebranchen er begejstret for det billede, der nu tegner sig. Regeringen har nemlig lagt op til et faste tillæg til producenterne af vindenergi.

- Regeringens model garanterer ikke et stabilt tempo i den grønne omstilling og giver ikke mest vedvarende energi for pengene, vurderer Jan Hylleberg, der er administrerende direktør for Vindmølleindustrien.

Branchen havde ønsket at fortsætte den nuværende model med en fast pris. Det mindsker investorernes risiko og sikrer dermed lavere priser til forbrugerne, lyder argumentet.

Det var den model, regeringen selv benyttede, da den sikrede sig verdens dengang billigste havvindmøllestrøm i forbindelse med udbuddet over Kriegers Flak i Østersøen, påpeger flere brancheorganisationer.

- Den foreslåede udbudsmodel vil fordyre den vedvarende energi unødigt og øge risikoen ved danske vindmølleinvesteringer i forhold til resten af Europa, mener Christian Kjær, der er direktør for Danmarks Vindmølleforening.

/ritzau/