Forhandlingerne fortsætter: Tre partier ser hinanden an på Marienborg

Tre partier har gang i en slags "tillidsøvelser", mens De Radikale stadig er med på sidelinjen.

Der er lys i vinduerne og gang i forhandlingerne på Marienborg nord for København. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Forhandlingerne om en ny regering har efterhånden stået på længe.

Så længe, at det et blevet de længste forhandlinger i nyere danmarkshistorie. I dag fortsatte forhandlingerne så, 37 dage efter folketingsvalget.

Officielt deltager seks partier - Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti - stadig i forhandlingsforløbet.

Men i dag har tre partier siddet samlet til forhandlinger på Marienborg nord for København, viser tv-billeder fra indkørslen til Marienborg.

Det er Mette Frederiksen som kongelig undersøger med hendes hold af forhandlere fra Socialdemokratiet, der har forhandlet med Venstre og Moderaterne i fællesskab.

Og det er da også de tre partier, forhandlingerne centrerer sig om lige nu, efter både De Konservative og SF har forladt forhandlingerne, lyder det fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Tillidsøvelser

For mens en stor del af forhandlingerne har centreret sig om Socialdemokratiet og Venstre, foregår der nu en slags tillidsøvelser mellem de tre partier.

- Der er måske brug for noget særligt tillidsskabende mellem Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen, som tidligere var i samme parti. Det var ikke ligefrem en lykkelig skilsmisse, da Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre og stiftede sit eget parti, siger hun.

- Fungerende statsminister Mette Frederiksen skal også være sikker på, at Løkke – som selv har været statsminister i to omgange – kan acceptere og respektere, at hun er statsministeren. Og at Jakob Ellemann-Jensen i en bred midterregering vil være nummer to.

De tre partier har tidligere på dagen været samlet til forhandlinger, og her til aften er de igen samlet på Marienborg.

Derudover handler det også om at tale politikken igennem, for det politiske grundlag, som er på bordet nu, er i høj grad skrevet af Socialdemokratiet og Venstre, lyder det fra Christine Cordsen.

Efter De Konservative og SF har forladt forhandlingerne, har Moderaterne fået en nøglerolle, fordi Socialdemokratiet og Venstre har brug for dem for at sikre sig et flertal.

Radikale er med - på sidelinjen

Og så er der De Radikale. De var i går alene til forhandlinger med Mette Frederiksen, og i dag har de ikke siddet med sammen med de tre andre partier.

At de ikke sidder med i dag, betyder dog ikke, at de bliver holdt udenfor i forhandlingerne, forsikrer politisk leder Martin Lidegaard.

- Det her er en ny proces, vi prøver i dansk politik. Der skal ske alle mulige tilnærmelser, og jeg har fuld tillid til, at både den kongelige undersøger og mine gode kollegaer fra de andre partier tager de samtaler, der skal tages, og at vi ender et godt sted.

Bliver De Radikale holdt udenfor?

- Absolut ikke. Vi er i løbende kontakt med alle, selvfølgelig, siger han.

De Radikale har også jævnligt været til forhandlinger. Her er det i statsministeriet for lidt mere end en uge siden. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Ifølge Christine Cordsen er de da også stadig blandt de centrale partier i forhandlingerne, selvom de lige nu sidder lidt "på sidelinjen".

- De Radikale kan ikke alene levere flertallet, men er stadig med i forhandlingerne. De er lige nu ikke fysisk til stede på Marienborg, men bliver holdt orienteret og sidder klar, siger hun.

Det er altså de fire partier, der lige nu er de centrale i forhandlingerne om en ny regering. Hvad der helt konkret forhandles om af politisk indhold, ved vi endnu ikke meget om.

- Der siver meget lidt indhold ud fra forhandlingerne, men der er ingen tvivl om, at de nu er inde i den afgørende fase med henblik på at finde ud af, præcis hvem der skal sidde i regering, hvem der skal være parlamentarisk grundlag, og hvordan regeringsgrundlaget skal udformes, siger Christine Cordsen.

DF og LA er med, men ikke rigtigt med

Officielt er også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stadig en del af forhandlingsforløbet om en ny regering. Ingen af de to partier har i hvert fald "meldt sig ud".

Men det er ikke det samme som, at de sidder med ved bordet, når der forhandles i øjeblikket.

Det skrev Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, da også selv i sit nyhedsbrev i går.

- Sandheden er, at vi i lang tid ikke er blevet inviteret til et eneste møde. Vores tilgang til forhandlingerne har været, at vi gerne vil undersøge muligheden for at samarbejde med de øvrige partier om at løse de udfordringer, der lurer i kulissen.

- Men vi har også fra starten af sagt, at vi ikke kan være en del af regering, hvor Mette Frederiksen står ved roret.

Liberal Alliance har tidligere i forløbet været til forhandlinger på Marienborg. (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Også Dansk Folkeparti er på papiret stadig med i forhandlingerne. Men om de også er det i virkeligheden, kan man godt diskutere, lyder det fra partiets næstformand, René Christensen.

- Vi er i hvert fald ikke ude af dem, men vi har ikke haft nogen møder de sidste cirka 14 dage, siger han.