Forlanger klimahandling: Morten Østergaard truer med at vælte Mette Frederiksen

De Radikales deadline for en klimahandlingsplan er grundlovsdag. Ellers trækker partiet sin støtte til regeringen.

Politisk leder af De Radikale, Morten Østergaard, vil ikke se til, mens klimaet bliver nedprioriteret til fordel for socialdemokratiske mærkesager, siger han. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Den radikale leder Morten Østergaard stiller nu et ultimatum til statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvis en aftale om klimahandlingsplanen ikke er på plads inden grundlovsdag 5. juni, så trækker De Radikale støtten til regeringen. Sker det, er der ikke længere flertal bag S-regeringen.

- Vores fortsatte opbakning til regeringen hviler på, at vi inden grundlovsdag har truffet beslutninger, der bringer den grønne omstilling videre, siger Morten Østergaard.

- Vi vil ikke, og vi kan ikke vente længere på regeringen.

Morten Østergaard kræver, at regeringen lægger et udspil til klimahandlingsplan frem, så der kan laves en politisk rammeaftale inden et års-dagen for valget. Handlingsplanen skal indeholde de konkrete initiativer til at nå målsætningen om at nedbringe CO2 udledningen med 70 procent i forhold til 1990.

- Klimaet er den opgave, der haster mere end noget andet. Timeglasset rinder ud. Derfor er vi nødt til at reagere, som vi gør, når regeringen signalerer en passivitet, vi ikke kan leve med, siger Morten Østergaard.

Tager hellere et nyt valg

Også Enhedslisten og SF har presset på for at få gang i forhandlingerne om klimahandlingsplanen. Tidligere på ugen truede Enhedslisten med at vælte klimaminister Dan Jørgensen (S), hvis der ikke sker noget snart.

Senest i Folketingets spørgetime tirsdag afviste Mette Frederiksen at komme med konkrete løfter om, hvornår regeringen vil gå igang med forhandlingerne.

- Vi kan ikke lade kampen mod klimaforandringer vige for alle mulige andre socialdemokratiske mærkesager. Det her det haster. Det haster for klimaets skyld, og det haster for befolkningens tillid til, at vi tager opgaven alvorligt. Deres tillid står og falder med, at vi handler nu, siger Morten Østergaard.

- Det er en trussel om at trække vores støtte til regeringen, fordi tilliden til den beror på, at den sætter klimaet først.

Konsekvensen kan være, at du udløser et valg?

-Ja, men jeg vil hellere have, at vi tager den konflikt i det åbne. Der er en forventning om, at vi sætter den grønne omstilling og kampen mod klimaforandringer øverst på dagsordenen, og den tillid vil jeg ikke svigte, siger Morten Østergaard.

-Så vil jeg hellere møde folk og sige: Der var én regering, vi gav den en chance, men den svigtede. Nu må I så give jeres synspunkt til kende igen.

Et samvittighedsspørgsmål

Morten Østergaard er godt klar over, at hans trussel vil få mange til at tænke på Liberal Alliance, der i sidste valgperiode ad flere omgange truede med at vælte Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering, hvis han ikke fik topskattelettelser. For til sidst at droppe det ultimative krav og gå med i Løkkes regering.

- Jeg ved godt, at det her nok vil blive skrevet ind i sådan en Christiansborg kontekst. Jeg siger bare, at for mig er det et samvittighedsspørgsmål, siger Morten Østergaard.

- Der hviler et moralsk ansvar på det her folketing for at tage signalet fra befolkningen alvorligt om, at klimaforandringer er øverst på dagsordenen. Hvis jeg efter et år kan konstatere, at det gælder ikke for den regering, vi har bragt til magten, så trækker vi vores støtte. Sådan er det.

Morten Østergaard orienterede Mette Frederiksen om sit ultimatum onsdag eftermiddag. Statsministeren vil ikke kommentere truslen.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen siger:

- Det her er en politisk målsætning vi virkelig deler, og vi har opnået meget siden folketingsvalget.

Har I fremlagt en klimahandlingsplan, når vi når grundlovsdag?

- Vi kommer til at være langt videre, end vi er i dag, til grundlovsdag, siger Jesper Petersen.