Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Formand for Bæredygtigt Landbrug: Det nærmer sig justitsmord

Det er uansvarligt af De Konservative at udtrykke mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen, mener formanden for foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Formand for foreningen Bæredygtigt Landbrug kalder det uansvarligt, at De Konservative her til aften har udtrykt mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen (V). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I foreningen Bæredygtigt Landbrug kigger man stærkt bekymret på den usikre fremtid Eva Kjer Hansen går i møde, efter De Konservative her til aften har udtrykt mistillid til ministeren.

- Jeg har set meget uansvarlighed, men det her slår mange rekorder, lyder den umiddelbare reaktion fra Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand for foreningen, som repræsenterer omkring 4000 landmænd.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

Han stiller sig helt uforstående over for De Konservatives udmelding og kalder det, der til aften udspiller sig på Christiansborg for "politisk fnidder" og kalder angrebet på fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) for et 'justitsmord'.

- Det er det værst tænkelige scenario, siger Flemming Fuglede Jørgensen og skyder især efter De Konservatives landbrugs - og fødevareordfører Rasmus Jarlov, som efter dagens timelange samråd i miljøudvalget udtalte, at ministeren "ikke havde gjort det lettere for sig selv."

- For os er det en fødevareordfører, der ikke følger med i, hvad der foregår, siger Flemming Fuglede Jørgensen, som også retter skytset mod De Radikales Ida Auken.

- Hun har en en meget ubehagelig og dømmende ordvalg over for landmænd, der passer deres arbejde, og jeg kan ikke forstå, at man kan tale sig nedsættende om et helt erhverv, siger han.

Miljøministeren er tidligere blevet kritiseret for at være i lommen på landmændenes interesseorganisations i forbindelse med fødevare- og landbrugspakken. Blandt andet ved at skrive af fra et udkast fra Bæredygtigt Landbrug, som tager mere hensyn til landbruget end miljøet. Ifølge Eva Kjer Hansen lod hun sig dog blot inspirere af organisationens formuleringer.

Derfor bekymrer det i den grad også Flemming Fuglede Jørgensen, at det han tidligere har kaldt en "superminister" går en usikker fremtid i møde.

- Det bliver svært at erstatte en minister, der er så flittig og sætter sig ind i materien, og det er da med en vis frygt, at vi ser fremtiden i øjnene, siger han.

Organisationen kom ikke nærmere indflydelse, da SRSF-regeringen kort efter kom til. Da Bæredygtigt Landbrug opfordrede sine medlemmer til ikke at følge den såkaldte randzonelov, der forbød dyrkning af arealer umiddelbart op til vandløb og søer for at forhindre udledning af kvælstof og sprøjtemidler, og stævnede staten, valgte Ida Auken at sætte organisationen helt uden for døren.