Formandsfyring, voldtægtsanklager og kvælertag: Krænkelsessager rammer danske ungdomspartier

Den seneste tid er en række ubehagelige sager fra tre ungdomspartier kommet op til overfladen.

Et billede fra landsmødet hos Liberal Alliances Ungdom i slutningen af februar. Her blev der læst syv vidnesbyrd op om krænkelsessager i ungdomspartiet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Da den tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom Lasse Quvang Rasmussen i aftes gik til tasterne på Facebook og indrømmede, at han havde krænket flere kvinder i partiet under sit formandsskab, skrev hans erkendelse sig ind som den seneste i en række af krænkelsessager, der har rystet de danske ungdomspartier den seneste tid.

Indtil videre er der kommet sager frem fra tre af landets ungdomspartier.

Herunder følger et overblik over, hvad vi indtil nu ved om sagerne:

LAU: Kvinder berettede om kvælertag og voldtægter

Det var den tidligere formand for partiet Rasmus Brygger, som indsamlede vidnesbyrder fra kvindelige medlemmer og herefter fik sagen til at rulle. Han anmeldte også sagerne til politiet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

23. februar kunne Information berette om, hvordan syv kvinder i anonyme vidnesbyrd havde fortalt om voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser begået af mandlige medlemmer af Liberal Alliances Ungdom.

Information kunne også fortælle, at ledelsen i partiet kendte til flere af sagerne.

Sagerne så dagens lys, efter at den tidligere formand Rasmus Brygger havde fået mistanke om, hvad der var foregået i partiet.

I en gruppe på Facebook opfordrede han kvindelige medlemmer til anonymt at kontakte ham med deres historier. Det gjorde syv kvinder i første omgang, og siden er der kommet endnu en sag.

I forbindelse med ungdomspartiets landsmøde dagen efter læste Rasmus Brygger de anonyme vidnesbyrd op for deltagerne.

Flere medier har refereret dele af vidnesbyrdene. Blandt andet havde en 16-årig pige fortalt om, hvad der skete, da hun overnattede hos et mandligt medlem af partiet efter et arrangement.

- Da vi kom hjem, satte han sig oven på mig, efter vi havde ligget lidt og snakket om lidt forskelligt. Han tog kvælertag to gange, så jeg ikke kunne trække vejret. Efterfølgende begyndte han at røre ved min krop, fortæller hun i sit vidnesbyrd ifølge Berlingske.

Sagerne er anmeldt til Københavns Politi, som har iværksat en efterforskning. I forbindelse med landsmødet skiftede partiet også formand, da Signe Bøgevald afløste Carl Andersen.

KU-formand: Vi har haft en 'række trælse sager'

Konservativ Ungdom har også haft en række krænkelsessager i. Arkivfoto (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Få dage efter afsløringerne om krænkelser i LAU, kunne Jyllands-Posten fortælle, at der havde også havde været en række sager i Konservativ Ungdom.

Den nuværende formand, Anders Storgaard, bekræftede, at der havde været nogle 'rigtig trælse sager', og at en af disse har ført til, at ungdomspartiet har besluttet at give gratis advokatbistand til medlemmerne.

- Vi vil ikke have, at medlemmer skal krænkes, og derfor er vi klar med støtte, hvis nogen mener, at de er blevet det, sagde Anders Storgaard.

Han fortalte videre, at der endnu ikke er nogle medlemmer, som har bedt om advokatbistand. Anders Storgaard sagde dog, at han i et enkelt tilfælde havde rådet et kvindeligt medlem til at gå til politiet.

Det valgte kvinden dog ikke at gøre.

DSU-formand gik af efter krænkelsessager

Tidligere DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen indrømmede i går, at han gik af som formand på grund af, at han havde krænket flere kvindelige medlemmer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den seneste sag, der så dagens lys, omhandler den tidligere formand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom Lasse Quvang Rasmussen.

Da han stoppede som forbundsformand i november 2017, lød begrundelsen, at han var udmattet og stresset.

Men det var langt fra hele sandheden. I går indrømmede han nemlig, at han havde krænket flere kvindelige medlemmer.

- Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU. Det gør mig ondt, og det var aldrig min mening, lød det blandt andet i en statusopdatering på Facebook.

Kort efter udsendte partiet en pressemeddelelse, hvor de fortalte, at i alt fem kvinder havde henvendt sig til partiets hovedbestyrelse, hvor de berettede om krænkende oplevelser med Lasse Quvang Rasmussen.

Ifølge den nuværende formand, Frederik Vad Nielsen, er der en god grund til, at sagen ikke er kommet frem i offentligheden før nu.

- Så snart den her sag kom frem i DSU's hovedbestyrelse og Lasse (Quvang Rasmussen, red) måtte gå af som formand for DSU, gav de fem involverede kvinder ønske om at være anonyme. De ønskede ikke, at der skulle komme offentlighed om den her sag, sagde han i aftes til DR Nyheder.

Ingen af sagerne i DSU er politianmeldt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter