Formandskamp splitter: DF-profiler truer med at forlade partiet, hvis Messerschmidt vinder

Morten Messerschmidt garanterer, at hvis han bliver formand, så vil han ikke udelukke nogen fra partiet.

Dansk Folkeparti vælger ny formand på søndag i Herning. Morten Messerschmidt er en af tre kandidater. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti slår endnu en gang sprækker.

Med kun fem dage til, at partiet skal finde deres nye formand til det ekstraordinære årsmøde, melder flere DF-profiler nu ud, at deres fremtid i partiet ikke er sikker, hvis Morten Messerschmidt bliver formand.

En af dem er sundhedsordfører Liselott Blixt. Hun tvivler på at fortsætte i Dansk Folkeparti, hvis formandsvalget falder ud til Messerschmidts fordel.

- Hvis det er dét projekt og de mennesker, der står bag, så har jeg ikke tillid til dem og så har jeg svært ved at fortsætte, siger Liselott Blixt til DR.

Også beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted sår tvivl om sin fremtidige rolle i partiet.

Vil der være risiko for en splittelse, hvis Morten Messerschmidt bliver formand?

- Det skal jeg ikke kunne sige noget om. Det må tiden vise.

Overvejer du din fremtid i partiet?

- Ja, og der må vi se, hvordan det kommer til at gå, siger Bent Bøgsted og uddyber, at han endelig vil tage stilling i løbet af 14 dage efter formandsvalget på søndag den 23. januar.

Ud over Messerschmidt stiller Martin Henriksen og Merete Dea Larsen op til formandsposten. Tidligere i dag trak Erik Høgh-Sørensen sig som kandidat.

Messerschmidt afviser at udelukke modstandere

Marie Kraup, der er partiets integrationsordfører, kender heller ikke sin egen fremtid i partiet, hvis Messerschmidt overtager staffetten fra Kristian Thulesen Dahl, siger hun.

Vil du kunne være i folketingsgruppen efter på søndag, hvis Morten Messerschmidt sætter sig i formandsstolen?

- Det kommer an på, om han ekskluderer mig. Men jeg har sagt, at hvis Inger Støjberg opretter et nyt parti, så kunne jeg godt være fristet til at gå derover. Det vil jeg overveje seriøst, for jeg mener, der er så store problemer med en formand, der er dømt, og som står foran en ny retssag at jeg tror, at Dansk Folkeparti vil have rigtig svært ved at overleve, siger hun.

Er det din forventning, at Morten Messerschmidt vil ekskludere dig, hvis han bliver formand?

- Det kan jeg ikke vide, for det har Morten ikke sagt noget om. Men der er nogen, der har antydet det. Så jeg vil se, hvad der sker, siger Marie Krarup.

Hun har tidligere været ude og opfordre partifæller til ikke at stemme på Messerschmidt, og støtter selv tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen i formandskampen.

Men hvis man spørger Morten Messerschmidt, så vil han ikke straffe politiske modstandere i partiet, hvis han ender med at stå med formandsposten.

- Jeg kan fuldstændigt garantere, at hvis jeg bliver formand på søndag, så slår vi en streg over det hændte. Det har ikke været nogen i alle sammenhænge smuk formandsvalgkamp, siger Morten Messerschmidt og understreger:

- Jeg har ingen planer om at ekskludere hverken Marie Krarup eller andre. Det har intet på sig.

En splittet folketingsgruppe

Ud af Dansk Folkepartis 16 folketingsmedlemmer har over halvdelen nu givet til kende, hvem de kommer til at stemme på til formandsvalget på søndag. Og det er en splittet folketingsgruppe, der om kort tid skal pege på, hvem de ser som leder af partiet.

Som det første folketingsmedlem peger Liselott Blixt i dag på Merete Dea Larsen, som partiets kommende formand.

- Jeg vil stemme på Merete Dea Larsen. Jeg synes, hun er en dygtig politiker, siger hun til DR.

For hvis det stod til Blixt, så er det lige netop Merete Dea Larsen, som igen kan samle partiet, forklarer hun.

- Skal vi have genrejst partiet, så skal vi have en, der ikke er fedtet ind i det her ballade, siger hun.

Den holdning står hun dog indtil videre alene med, da resten af folketingsgruppens tilkendegivelser enten peger på af Martin Henriksen eller Morten Messerschmidt som ny formand.

For erhvervsordfører Hans Kristian Skibby har i dag også valgt at give sin støtte til Martin Henriksen.

- Jeg har tænkt mig at stemme på Martin Henriksen. Han er den, der giver os de bedste muligheder, siger han til DR.

Dermed står han nu sammen med både Marie Krarup og Bent Bøgsted, der begge også peger på Martin Henriksen som Dansk Folkepartis nye leder.

Hans Kristian Skibby regner dog ikke med, at han vil forlade Dansk Folkeparti, hvis Morten Messerschmidt ender med at vinde valget.

- Nu skal vi første omgang lade medlemmerne bestemme. Jeg er ikke umiddelbart på vej ud af Dansk Folkeparti, jeg har heller ikke nogen andre steder at gå hen. Jeg skal hverken være socialdemokrat eller konservativ, så det må fremtiden vise, siger han.

Morten Messerschmidt bliver indtil videre støttet af fem personer i folketingsgruppen - foruden ham selv - og selvom han umiddelbart har den største støtte, så erkender han, at partiet er splittet.

- Det er i hvert fald en spaltet ledelse, og tydeligvis også folketingsgruppe.

Han håber dog, at Dansk Folkeparti igen kan blive ét samlet parti, når de på søndag har fundet deres nye formand.

- Om splittelsen så gælder for hele partiet, det vælger jeg så at være naiv nok til at tro, det ikke gør. Og derfor tror jeg også på, at når vi kommer henover årsmødet på søndag, så er det forhåbentligt et samlet parti, der giver hånd på, at nu skal vi fremad, siger han.

Siden rekordvalget i 2015 er opbakningen til Dansk Folkeparti faldet drastisk.