Forsker: Derfor straffer vælgerne Løkke

Vælgerne straffer borgerlige politikere ekstra hårdt, når skandalerne omhandler penge.

Vælgerne straffer polititisk hykleri. Og skandalesager om penge rammer borgerlige ekstra hårdt, siger en forsker.

Venstre har ikke begået noget ulovligt i forbindelse med tøjsagen, hvor partiet betalte tøj til Lars Løkke Rasmussens kampagne for 152.000,- kroner eller ved at sende ham og familien på ferie på Mallorca. Det siger både partisekretær Claus Richter og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Alligevel vægter Løkkesagerne tungt hos de vælgere, der ser det som politisk hykleri. Det forklarer Asmus Leth Olsen, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han har forsket i, hvordan vælgerne reagerer på politiske skandaler.

- Vælgerne reagerer ekstra stærkt på sager, der har et element af politisk hykleri. Der er mange politiske skandaler, men ikke alle skandaler har det her element af politisk hykleri.

Bilagssager rammer borgerlige ekstra hådt

- Nogle vil måske mene, at Venstrefolk og borgerlige generelt lægger ekstra vægt på, at der er forskel på dine penge og mine penge. Det er fint nok at bruge penge, men hvis man skal gøre det, så skal det helst være ens egne penge - det skal ikke være fællesskabets kasse eller partiets kasse, siger Asmus Leth Olsen til DR Nyheder.

Og sagerne er værre for Lars Løkke Rasmussen, end havde det været en politiker på Venstrefløjen, der havde fået betalt tøj og familierejse, vurderer Asmus Leth Olsen.

Asmus Leth Olsen har sammen med en række andre forskere forelagt en række tænkte eksempler på politiske skandaler til en række vælgere. Herefter har de bedt vælgerne vurdere, hvordan de mente, det påvirkede politikernes troværdighed.

- I vores eksperiment blev borgerlige politikere ekstra hårdt ramt på sager, hvis en politiker havde problemer i privatøkonomien og har brug for offentlig gældssanering. Det blev set mere problematisk, hvis det var en borgerlig, for borgerlige forventes at have styr på egne finanser, og man skal ikke ligge samfundet til last.

Politisk hykleri gælder alle partier

Men det politiske hykleri gælder selvfølgelig ikke kun for borgerlige politikere. For det hele handler om, hvilke sager, der er et partis mærkesager.

Derfor gik det også hårdt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, da hun blev taget i et mene en ting politisk, og gøre noget andet privat. Hendes børn var nemlig sendt på privatskole, selvom hun offentligt havde sagt, at "det ikke nyttede noget, at forældre sendte børn i privatskole".

- Meget af det her kan jo også være med til at forklare de kraftige reaktioner, da eksempelvis Mette Frederiksen (S) satte sine børn i privatskole, forklarer Asmus Leth Olsen.

Facebook
Twitter