Forsker: DF-vælgere straffer politiske hyklere ekstra hårdt

Dansk Folkepartis vælgere ser formentlig ekstra hårdt på partiets omgang med EU-støttekroner, vurderer lektor i politisk psykologi.

DF-toppen er blevet trukket ind i sagen om støtte til EU-partiet MELD henover de seneste dage. I sidste ende kan vælgerne ende med at straffe partiet, vurderer forsker. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Ulykker kommer sjældent alene. Heller ikke dansk politik, hvor toppen i Dansk Folkeparti er blevet viklet ind i den sag om brug af EU-støttekroner, som allerede har kostet EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidt gruppeformandsposten og en plads i partiets ledelse.

Alle støttekronerne vil partiet nu også betale tilbage, har DF's EU-gruppeformand, Anders Vistisen, netop proklameret.

Sagen har potentiale til at gøre rigtig ondt på partiet. For de vælgere, der stemmer på Dansk Folkeparti, er nemlig dem, der i udgangspunktet ser hårdest på den slags sager, siger lektor og ph.d. Asmus Leth Olsen. Han underviser i politisk psykologi på Statskundskab ved Københavns Universitet og hæfter sig ved, at DF-vælgerne er dem, der har mindst tillid til det politiske system.

- Det er mere sandsynligt, at vælgere - der scorer højt på politisk kynisme - tager en negativ tolkning af en skandalesag, siger han med henvisning til amerikansk forskning.

Politiske kynikere tror ikke på politikere

Han understreger, at vælgere, der betragtes som politiske kynikere, ikke nødvendigvis er de samme som dem, der nærer politisk mistillid til det politiske system, som Dansk Folkepartis vælgere gør. Men der er vist overlap, forklarer han.

Definitionen af en politisk kyniker er ikke entydig, men ifølge Asmus Leth Olsen drejer det sig ofte om en vælger, der tillægger politiske magthavere de værste motiver: eksempelvis at de kun gør det for egen vindings skyld.

- Det er meget tæt forbundet med politisk mistillid.

Derfor rammer det Dansk Folkeparti ekstra hårdt, når partiet har sagt, de vil gøre op med EU-fråds med borgernes penge, men selv bliver taget i at bruge EU-støttekroner til arrangementer, hvor det er tvivlsomt, hvorvidt arrangementet reelt er støtteberettiget, forklarer han.

Vælgere straffer politisk hykleri

Forskerne på Københavns Universitet har i konkret forskning forsøgt at finde ud af, hvordan et partis vælgere ser på det, de betegner som ”politisk hykleri”. Blandt andet forelagde de et eksempel med en politiker, der var kommet foran i køen til et privathospital med en sundhedsforsikring. Her straffede vælgerne det hårdere, når der var tale om en socialdemokrat. Omvendt straffede vælgerne venstrefolk hårdere i et eksempel, hvor en politiker havde rod i økonomien og fik en gældssanering.

Asmus Leth Olsen mener derfor, at MELD-sagen kan udvikle sig til et stykke politisk hykleri, som vælgerne vil straffe. Men det er for tidligt at sige, understreger han. For det hele afhænger af, hvordan sagen hænger fast i vælgernes hukommelse.

- Vi mennesker holder fast i vores kategorisering af folk, når vi først har set dem snyde en gang. Det er derfor, det er vigtigt, om vælgerne opfatter det her som bevidst uærlighed og snyd – eller om man bare har været lidt kluntet.

En ny måling lavet af Epinion for DR Nyheder viser i dag, at hvis der var valg i morgen, så ville det koste Dansk Folkeparti på den politiske støtte. Her står partiet til en tilbagegang på 3,1 procentpoint og lander i målingen på 18,5 procent af stemmerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk