Forsker: Engel-Schmidt rækker den anstændige borgerlighed langefingeren

Politikeren er et meget dårligt kort i lang tid fremover, vurderer ekspert.

- En ting er, at man udfører noget kriminelt, men det her er så skidt, at man udsætter sig selv for alvorlig kritik og distance, siger lektor Johannes Andersen om politikerens narkokørsel. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Man skal aldrig sige aldrig. Men Jakob Engel-Schmidt får mere end almindeligt svært ved at rejse sig i politisk sammenhæng, efter at Ekstra Bladet i går kunne fortælle, at Venstrepolitikeren blev taget for narkokørsel i sommer.

Det vurderer Johannes Andersen, der er lektor på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet og blandt andet forsker i politisk kommunikation.

- Det her handler om indtag af ulovlige stoffer, der forbindes med et kynisk miljø og en kynisk adfærd. Og med den form for forbrydelse i bagagen bliver det meget vanskeligt for ham at komme tilbage, siger Johannes Andersen.

En langefinger til anstændigheden

Jakob Engel-Schmidt blev i juli sidste år stoppet af politiet i København og modsatte sig efterfølgende en narkotest.

Episoden endte med, at den daværende folketingspoltiker blev frakendt kørekortet ubetinget i tre år og fik en bøde.

Facebook bekræftede Engel-Schmidt i går episoden og fortalte, at han havde taget kokain forud for, at han satte sig bag rattet.

Og sagen om narkokørsel er særligt alvorlig, fordi det er sjældent, at politikere i den grad bryder samfundets love, regler og normer, mener Johannes Andersen.

- En ting er, at man udfører noget kriminelt, men det her er så skidt, at man udsætter sig selv for alvorlig kritik. Man rækker simpelthen den anstændige borgerlighed langefingeren, siger lektoren.

Efter gårsdagens afsløringer har sagen også fået umiddelbare konsekvenser for Jakob Engel-Schmidt.

Han stopper nemlig med øjeblikkelig virkning på sit job som udviklingsdirektør på handelsskolen Niels Brock.

Det har ligeledes haft politiske konsekvenser for Venstre-politikeren. Lokalformanden i Engel-Schmidts valgkreds fortalte kort før middag, at han vil indkalde til et møde for at udpege en ny folketingskandidat.

Bliver ramt dobbelt

Ekstra Bladet kunne i går fortælle, at de allerede i september sidste år fik nys om sagen, men at Engel-Schmidt ikke ønskede at besvare spørgsmål om sin anholdelse.

Derfor kom sagen først frem i offentligheden i går, efter at avisen blandt andet havde fået aktindsigt i politiets døgnrapport for den pågældende dag.

Blandt andet kendte politikerens arbejdsplads, Niels Brock, ikke til hans narkodom.

Ifølge lektor Johannes Andersen er netop den langvarige fortielse med til at give ham endnu et hak i troværdighedstuden.

- Ikke at fortælle det med det samme betyder, at nogle kan opfatte ham som en, der er i stand til at lyve om de ting, man egentlig bør sige sandheden om. Derfor bliver man ramt dobbelt: For ikke at sige sandheden og for at have lavet noget rigtigt skidt, siger han.

Det er ikke lykkedes DR Nyheder at få en kommentar fra Engel-Schmidt. Herunder kan du se Facebook-opslaget fra i aftes:

Facebook
Twitter