Forsker: Få lande i Nordafrika kan håndtere et modtagecenter

Pilen peger på Marokko, hvis der skal oprettes et modtagecenter til asylbehandling i Nordafrika, siger ekspert.

Flere af de nordafrikanske lande har været præget af uroligheder. I Tunesien har der været store protester mod den nuværende regerings økonomiske politik. REUTERS/Zoubeir Souissi (Foto: Zoubeir Souissi © Scanpix)

Selvom Nordafrika er en stor region med flere individuelle lande, er det få af dem, der kan bære at have et modtagecenter til asylbehandling.

Det siger forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Rasmus Boserup, efter at Socialdemokratiet med sit nye asyl- og udlændingeudspil lægger op til, at et modtagecenter for asylbehandling i Danmark kunne placeres et sted i Nordafrika.

- Libyen er i statskollaps, Egypten og Tunesien er ustabile for tiden og har lav kapacitet. Så er der Algeriet og Marokko.

- Marokko er mere stabilt, for i Algeriet har de massive problemer omkring, hvem der skal overtage præsidentembedet, da den nuværende er dødssyg, siger han.

Stærkere samarbejde er nødvendigt

Rasmus Boserup er generelt skeptisk overfor, hvorvidt det ville kunne lade sig gøre at lave et modtagecenter et sted som Nordafrika.

- En række af de her lande har fået kritik for deres behandling af mennesker i eksempelvis asyllejre. Så spørgsmålet er, om vi vil lægge ryg til den slags, siger han.

I Tunesien, Libyen og Egypten har der været rapporter om overgreb på flygtninge og migranter. Ifølge EU’s direktiv om asylprocedurer skal "tredjelande" - lande, der er uden for et internationalt samarbejde - anses som sikre og overholde rettighederne i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention. Hvis ikke de krav er overholdt, så kan man ikke sende asylansøgere til et modtagecenter i landet.

Selvom både Marokko og Algeriet godt ville kunne drive et modtagecenter, hvis de fik midlerne til det, så ser forsker Rasmus Boserup stadig nogle udfordringer.

- Spørgsmålet er, om landene kan finde guleroden, der skulle få dem med i at drive lejren. Vi har en tendens til at tænke de her løsningsforslag i gammeldags kolonial-stil: "Hov, vi har et problem, vi laver en lejr dernede og giver dem nogle penge for det".

Uanset hvad, så mener han, at vi ikke kommer uden om et samarbejde med de nordafrikanske lande.

- Vi er heldigvis ved at indse, at sådan fungerer international politik ikke i dag. Der skal et stærkere diplomatisk samarbejde til, hvor begge lande kan se, at de får noget ud af det, hvis problematikken med asylansøgere, flygtninge og migranter skal løses. Men der er ingen let løsning, siger Rasmus Boserup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk