Mænd og kvinder skal ikke længere sidde i fængsel sammen. Sådan lød meldingen fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i går aftes, da han løftede sløret for regerings ambition om at oprette et kvindefængsel i Vestsjælland, hvor alle landets kvindelige fanger kan afsone.
Ifølge fængselsforsker Charlotte Mathiassen fra Aarhus Universitet vil et rent kvindefængsel sikre bedre beskyttelse for kvindelige fanger.
- Kvinder skal kunne afsone i sikkerhed. Vi ved, at der er risiko for, at kvindelige indsatte bliver udsat for overgreb begået af mænd, og hvis man adskiller kønnene, så vil den risiko naturligvis minimeres, siger Charlotte Mathiassen.
Kvindelige fanger udsættes for seksuelle overgreb
En rapport fra Kriminalforsorgen fra 2015 viser, at 18 procent af de kvindelige indsatte har været udsat for seksuel chikane fra en medindsat, mens 9 procent har oplevet seksuelle overgreb i forbindelse med afsoning. Det er blandt andet årsagen til, at regeringen nu foreslår at opføre et kvindefængsel.
Ifølge Charlotte Mathiassen er et særskilt fængsel for kvinder desuden positivt, fordi man i højere grad har mulighed for at skræddersy fængselsaktiviteter, der passer til kvinder og den tilværelse de skal ud til, når straffen er afsonet.
Men selvom hun er tilhænger af forslaget, understreger Charlotte Mathiassen, at der kan være flere dilemmaer forbundet med samle kvindelige fanger ét enkelt sted i landet.
- Hvis man anbringer kvinder fra Skagen i et fængsel i Jyderup, vil det selvfølgelig være vanskeligere for dem at opretholde kontakten til hjembyen, end hvis de afsonede tættere på, siger hun.
Hun vurderer derfor, at det er afgørende, at relationen mellem den kvindelige indsatte og hendes netværk understøttes. For eksempel ved mere målrettet at hjælpe den indsatte med at holde kontakten til familie og andre pårørende.
Kriminalforsorgen er positive
I dag afsoner kvinder enten i Møgelkær Fængsel, Ringe Fængsel, Herstedvester Fængsel eller Horserød. Det foregår enten på samme afdeling som mænd, eller på særskilte kvindeafdelinger, men med mandlige fanger i samme institution. Det betyder, at mænd og kvinder har kontakt og foretager aktiviteter sammen.
Men med regeringens forslag vil kvinder og mænd altså afsone fuldstændig adskilt. Og det glæder Thorkild Fogde direktør i Kriminalforsorgen, hvor man længe har drøftet muligheden for et kvindefængsel.
- Hvis vi skal kunne give kvinderne den beskyttelse, som de har krav på i danske fængsler, så er vi nødt til at gøre noget nyt. De har behov for at blive beskyttet mod seksuel chikane, pression og overgreb. Derfor mener vi, at der bør oprettes et kvindefængsel, siger Thorkild Fogde, og henviser til at man både i Norge og Sverige har rene kvindefængsler.
S vil lytte til fagfolk
Tilbage i 2012 indgik den daværende S-SF-R-regering sammen med Enhedslisten og De Konservative en aftale om Kriminalforsorgen, hvor et af fokusområderne netop var kvindelige indsattes sikkerhed. Og ifølge Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen (S) overvejede man allerede dengang at opføre et kvindefængsel.
Men på det tidspunkt lød Kriminalforsorgens faglige vurdering, ifølge Trine Bramsen, at der ikke var nok kvindelige fanger til et egentlig kvindefængsel. Og at et kvindefængsel placeret et sted i landet ville betyde at mange indsatte ville have for lang afstand til pårørende.
- Vi har hele tiden været tilhængere af at oprette et kvindefængsel med formålet om at beskytte kvinderne. Og hvis kriminalforsorgens holdning er en anden i dag, så synes jeg bare, at vi skal komme i gang, siger Trine Bramsen.
DF er skeptiske
I 2016 sad der i gennemsnitligt sad 148 kvindelige fanger i de danske fængsler. Og det er ifølge Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen for få til at oprette et selvstændigt fængsel kun til kvinder.
- Hvis ministeren ønsker det, så tager vi selvfølgelig gerne en snak om det, men umiddelbart har jeg svært ved at se det helt store behov for det, siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.
Helt konkret foreslår regeringen at omdanne Jyderup Fængsel til et kvindefængsel med 150 pladser. Heraf skal 72 være åbne fængselspladser, 38 skal være lukkede, mens de resterende 40 afholdes til arrestpladser.
Senere på efteråret vil regeringen indkalde til forhandlinger om en ny kriminalforsorgsaftale, hvor spørgsmålet om et kvindefængsel er på dagsordenen.