Forsker: 'Naziislamisme' forvrænger en af historiens grummeste forbrydelser

Det er problematisk for både muslimer og debatten om islam, når De Konservative "trækker nazikortet", mener religionssociolog.

STOP NAZI ISLAM ISME står der på De Konservatives seneste valgplakater. (© DR)

De Konservatives seneste kampagne vækker langt fra begejstring hos religionssociolog og adjunkt Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet.

Han vil gerne være med til at diskutere totalitære ideologier, men han mener ikke, at De Konservative bidrager konstruktivt til debatten - både på grund af det grafiske udtryk på plakaterne og på på grund af brugen af en af de værste forbrydelser i nyere tid.

- Jeg synes faktisk, det er problematisk, at man trækker det her 'nazi-kort'. Først og fremmest fordi det forvansker den betydning, som nazisternes forbrydelser havde. Holocaust betød trods alt langt flere millioner, der blev henrettet i gaskamrene, siger Brian Arly Jacobsen.

Nazi og islam

De Konservative begrunder koblingen af de to ord med, at de ekstreme elementer inden for islam blandt andet er imod jøder og demokratiet, og at islamismen er "stærkt inspireret af 30'ernes fascisme og nazisme", som Naser Khader udtrykker det.

Men Brian Arly Jacobsen mener, at De Konservative ender med at sammenligne nazisternes systematiske henrettelse af seks millioner jøder med bevægelser som Boko Haram, Taleban, al-Qaeda og Islamisk Stat, som står bag grusomheder - men som ligger langt, langt fra forbrydelserne under Anden Verdenskrig.

Den anden del af problemet med kampagnen er den grafiske opstilling af ordene i plakaten. Her står der fire ord adskilt: STOP NAZI ISLAM ISME. Den måde at opstille ordene på undrer Brian Arly Jacobsen.

- Er det så De Konservatives budskab, at man skal stoppe nazisme og islam?, spørger forskeren.

- Nu er det deres hensigt - siger de i pressematerialet - at de har lavet et nyt ord 'naziislamisme', som de gerne vil stoppe. Men jeg tror, at de fleste, der ser plakaten, laver den naturlige association mellem nazisme og islam.

Et problem for muslimer

Han mener, at det kræver et indgående kendskab til religion og totalitære ideologier, hvis man ikke skal blande det hele sammen.

- Og for de fleste muslimer vil det her selvfølgelig være problematisk, fordi det sidestiller deres religion med en totalitær ideologi, siger Brian Arly Jacobsen.

Khader: Det er voldsomt

Folketingskandidat Naser Khader fra De Konservative har selv brugt udtrykket i længere tid, og han ønsker ikke at sætte lighedstegn mellem islam og nazisme.

Og han ved godt, at 'naziislamisme' kan lyde voldsomt, men han vil have folk til at læse De Konservatives plan, efter de har set den fængende overskrift.

- Når man bruger det udtryk (nazi, red.), så er det også for at skære ud i pap for folk, hvad det er, vi har med at gøre. Altså vi har faktisk at gøre med en ideologi (islamisme, red.), som har samme tendenser, samme handlinger, samme visioner som nazisme. Så jeg forstår ikke, at man bliver skræmt over udtrykket, siger Naser Khader.

Khaders argument undrer sociolog

Naser Khader understreger, at langt de fleste muslimer i Danmark er fredeligt, praktiserende muslimer, og det er dem, han vil beskytte, samtidig med at han vil have dem ind i kampen mod de såkaldte 'naziislamister'. Ligesom nogle moderate muslimer er det allerede i dag.

Det argument undrer dog religionssociolog Brian Arly Jacobsen, selv om han finder visionen "al ære værd".

- Hvis det endelig var formålet, så synes jeg nok, de kunne have fremhævet de moderate muslimer, som på en eller anden måde har nogle værdier, som, de (De Konservative, red.) synes, er værd at fremhæve, siger Brian Arly Jacobsen.