Forsker om roadpricing: Politikere skal lytte mere til os

Roadpricing har tidligere været anbefalet af en kommission, men sidste gang blev forslaget forkastet med det samme. Forsker kalder det frustrerende

Trafikforsker Per Houmann vil gerne have garantier for, at politikerne gider at diskutere de forslag, som eksperter i en kommission arbejder sig frem til. Trængselskommissionens forslag om roadpricing blev forkastet - men nu er roadpricing fremme igen - denne gang i et forslag fra produktivitetskommissionen (Foto: dr)

I dag kommer produktivitetskommissionen med et bud på en mere effektiv traffik, og roadpricing vil være blandt forslagene, erfarer dr.dk.

Det undrer trafikforsker Per Houmann fra RUC. Han sad nemlig med i Trængselskommissionen, en anden kommission nedsat af regeringen, der i efteråret afleverede sine anbefalinger til, hvordan man kommer trængsel på vejene til livs. Og en af Trængselskommissionens anbefalinger var netop roadpricing, som ikke fik nogen varm velkomst af regeringen.

Faktisk blev forslaget lagt i graven med det samme, for regeringen ønskede end ikke at give det et forsøg.

- Regeringen ville ikke vide af et forsøg, som de selv havde bedt os om at beskrive. Det var en dybt frustrerende oplevelse. Det store arbejde, vi havde lagt i det, blev fejet af bordet inden de overhovedet blev offentliggjort, siger Per Houmann.

Tal sammen!

Nu, knap fire måneder senere, kommer samme anbefaling så fra Produktivitetskommissionen med tidligere overvismand Peter Birch Sørensen i spidsen.

Roadpricing er et godt værktøj til at få nedbragt den trængsel, der i sidste ende tærer på samfundsøkonomien i form af tabt produktivitet, lyder forklaringen i analysen.

Trafikforsker Per Houmann har et ønske: Politikere og eksperter skal tale meget mere sammen, når en kommission er nedsat.

Vi er nørder

- I trængselskommissionen fik vi ikke andet end negativ feedback. En anden gang vil vi gerne have garantier for, at nogen lytter seriøst til os. Vi er nørder indenfor specifikke områder og mener, at vi har nøglen til at løse flere problemer. Så dialogen er vigtig - og det lever regeringen ikke op til, siger han.

I det hele taget mener han, at man kan tænke kommissionsarbejde på en helt anden måde, end det sker i dag.

- Der er meget debat om, hvor ministrene får deres informationer fra - og om de i det hele taget får informationer nok. Uden at vi højpander skal bestemme politikken kunne man godt gøre mere ud af at snakke om de forslag, der er lagt frem af en kommission, siger han.

Produktivitetskommissions fremlægger sin analyse på et pressemøde i dag klokken 11. Den endelige rapport ventes til marts.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk