Forsker: Regeringen når ikke energimål

Målene i regeringens energiplan hænger ikke sammen med, at Danmark skal gøre sig helt uafhængig af kul og olie, siger en ekspert i energiplanlægning.

Der skal mere til, hvis vi skal kunne undvære olien og benzinen. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Regeringens energiplan hænger ikke sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussens udtalelser om, at Danmark skal gøre sig 100 procent uafhængig af kul og olie. Det siger professor Henrik Lund, Aalborg Universitet, der er ekspert i energiplanlægning.

- Et mål på 30 procent i 2025 er ikke ambitiøst nok. Hvis vi skal nå de 100 procent vedvarende energi, vil det tage mere end 100 år med det tempo, regeringen tilsyneladende lægger op til, siger Henrik Lund til Ritzau.

Han karakteriserer regeringens mål om, at 30 procent af det samlede energiforbrug skal komme fra vedvarende kilder som "et halvhjertet sats".

Enorme potentialer

Henrik Lund påpeger, at Ingeniørforeningen har regnet sig frem til, at der er enorme erhvervspotentialer i vedvarende energi. Skal de realiseres, er der ifølge Aalborg-professoren brug for meget mere ambitiøse mål. Ingeniørerne har foreslået et mål for vedvarende energi på 50 procent i 2030 og 100 procent efter en kort årrække.

- Det her er slet ikke oppe i de omdrejninger. Derfor risikerer man, at man ikke kan høste erhvervspotentialerne, siger Henrik Lund.

Regeringen foreslår i sin energiplan, at bevillingerne til forskning i energiteknologi fordobles, så der fra 2010 er en milliard kroner til rådighed om året.

- Det er fint med et ambitionsniveau på en milliard, men forskning alene gør det ikke. Man skal også komme fra forskningen og ud i virkelighedens verden, siger Henrik Lund, der efterlyser konkret politik for, hvordan man får forskningsresultaterne ført ud i livet.

- Man risikerer, at det ikke bliver til noget, hvis man kun forsker, siger Henrik Lund.

Han peger på, at politikerne blandt andet må sikre efterspørgsel efter biodiesel, komme med et bud på finansiering af vindmølleprojekter, samt lægge en plan for energibesparelser ikke mindst i industrien.

Facebook
Twitter