Forsker regnede forkert: Trækker notat om større mængde kvælstof tilbage

Seniorforsker Brian H. Jacobsen har trukket en beregning tilbage, der viser, at landbrugspakken vil føre til en større mængde udledt kvælstof, end det hidtil har været kendt.

Seniorforsker Brian H. Jacobsen har trukket en tidligere beregning tilbage, der viser, at landbrugspakken ville udlede en større mængde kvælstof. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I går, fredag, bragte flere medier historien om, at seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Københavns Universitet havde lavet nye beregninger af landbrugspakken der viste, at mængden af udledt kvælstof var større end hidtil beregnet.

Men nu er beregningen trukket tilbage, fordi beregningen er forkert.

- Jeg er utrolig ked af, at tallene ikke er regnet rigtigt sammen. Beregninger og notat var drøftet med flere forskere inden publiceringen, men jeg påtager mig naturligvis ansvaret for fejlen. Det er en beklagelig fejl, og jeg undskylder, siger Brian H. Jacobsen til DR Nyheder.

I beregningerne var både landbrugspakkens og baselineeffekterne akkumuleret frem mod 2021, men det er forkert, da landbrugspakkens effekter ikke skal akkumuleres.

Med den korrekte beregningsmetode, siger Brian H. Jacobsen, at konsekvensen af landbrugspakken og baselineeffekten er en klar positiv effekt på miljøet, når vi når frem til 2021. Men der synes ikke at være en positiv effekt i alle år frem til 2021, som Miljø- og Fødevareministeriet tidligere har sagt.

Sammen med forskerkollegaer vil han nu arbejde på en yderligere beskrivelse af problemstillingen, der bliver offentliggjort i næste uge.