Forsker sår tvivl om tal i landbrugspakke

Forsker har i et halvt år regnet tal bag landbrugspakken igennem.

Ryå nord for Aalborg ved Saltum, i baggrunden oversvømmede marker (arkivfoto). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel stod Bjørn Molt Petersen omtalt som professor og tidligere professor. Disse forkerte stillingsangivelse er slettet.

Der er ingen garanti for, at den grundlæggende regnemodel, der er brugt til at beregne udledningen af kvælstof i den såkaldte landbrugspakke, er til at stole på.

Sådan lyder det fra forskeren Bjørn Molt Petersen, der med støtte fra Danmarks Naturfredningsforening har brugt et halvt år på at gennemgå modellen og beregningerne, skriver Berlingske.

- Man har vedtaget en af de største lovpakker for landbruget på grundlæggende forkerte præmisser, siger Bjørn Molt Petersen. Hver af de fejlpræmisser bag Landbrugspakken, som jeg har identificeret, får lovpakken til at fremstå mere miljøvenlig, end den i virkeligheden er.

- Det vil sige, at vi må forvente betydeligt mere kvælstof i miljøet, end de præmisser pakken blev vedtaget på, siger han.

Berlingske har fremlagt Bjørn Molt Petersens analyse og konklusioner for seks professorer inden for feltet. De anerkender alle forskerens konklusioner.

Forskerne er dog ikke enige om, hvad konsekvenserne er. Nogle vurderer, at det betyder mange tusinde ton ekstra udledning af kvælstof. Andre mener ikke, at konsekvenserne er så store.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative indgik i december 2015 en aftale om den såkaldte landbrugspakke.

/ritzau/

Facebook
Twitter