Forsker: Vær varsom med offentlige høringer

Offentlige høringer kan let ende i symbolpolitik og personprofilering, advarer forsker om oppositionens forslag.

Private personer, embedsmænd og politikere skal kunne indkaldes til offentlig høring af Folketinget, foreslår oppositionen.

De offentlige parlamentshøringer i Murdoch-sagen går lige nu for fulde sejl i England, og det har fået den danske opposition til at foreslå den samme praksis i Folketinget. Men det skal man passe på med, mener Lars Bille, valg- og demokratiforsker ved Københavns Universitet.

- Det kan bruges konstruktivt for demokratiet, men det kan også misbrugers til paradepolitik, symbolpolitik osv., siger Lars Bille valg- og demokratiforsker på Københavns Universitet.

Sker allerede

Ifølge Lars Bille findes der allerede instrumenter, som sikrer åbenhed i det danske demokrati, og de benyttes i høj grad til profilering.

- Der er sket en gevaldig stigning i sager med kommissionsarbejder, ministersamråd og spørgsmål til ministeren, og det ender ofte i profilering. Det kan nemt ende med at blive et misbrugsinstrument, så man skal være varsom, advarer Lars Bille.

Altid en fare

Men sådan vil det altid være, lyder det fra en af politikerne bag forslaget.

- Den fare er altid til stede i politik. Der er altid nogle, som gerne vil profilere sig på enkeltsager, siger Carsten Hansen, gruppeformand for Socialdemokraterne.

Han mener, at høringerne vil kunne bidrage med noget nyt.

- Det her er chancen for at komme dybere ned i sager, hvor man kan sige, at her er der åbenlyse brud på den politik, som Folketinget har vedtaget, siger Carsten Hansen.

Vil gøre sig interessant

Men det tror man ikke på i regeringen.

- Jeg tror, at det vil ende med at politikere igen forsøger at gør sig selv interessante og sætte sig selv i centrum, siger gruppeformand for Venstre Kristian Jensen.

Han mener, at der allerede eksisterer de nødvendige kontrolmidler.

- Vi har gentagende gange udvidet mulighederne for, at man som folketingsmedlem kan holde ministrene og administrationen i ørene med åbne samråd, anderledes spørgetider og andet, siger Kristian Jensen.

Alle skal kunne indkaldes

Ifølge Carsten Hansen fra Socialdemokraterne arbejdes der stadig på detaljerne, men han forestiller sig, at en eventuel model for høringssvar, skal gøre det muligt for et kvalificeret mindretal på to femtedele af Folketinget at indkalde til høring.

Til høringerne skal det være muligt at indkalde både privatpersoner, embedsmænd og politikere under vidneansvar, forklarer Carsten Hansen.

Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten står bag udspillet.

Facebook
Twitter