Forslag om afskaffelse af dobbeltløn til borgmestre er næsten dødsdømt

Hverken regeringen og Socialdemokratiet vil ændre de nuværende regler.

Debatten om dobbeltløn til borgmestre og regionsformænd har været på tapetet flere gange. Senest da den tidligere teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, sagde ja til dobbeltløn, selv om han trådte direkte ud i et nyt job. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix & Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix) (© (c) DR)

De fleste husker nok sagerne om Carl Holst og Morten Kabell.

En regionsrådsformand og en borgmester, der røg i mediernes søgelys, efter at de begge takkede ja til at få dobbeltløn efter deres ansættelse, selv om de trådte direkte ud i et nyt job. De frasagde sig dog begge deres dobbeltløn efter heftig kritik.

Men trods en heftig kritik er det mere end usandsynligt, at reglerne bliver lavet om.

I dag var et lovforslag fra Enhedslisten og SF til første behandling, og her viste det sig, at der ikke kan samles 90 mandater. Hverken regeringen eller Socialdemokratiet ønsker nemlig at stemme ja.

Det fortæller Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted. Han fortæller, at argumentet for 'nej-sigerne' blandt andet lød, at der lige er kommet nye regler på området, der skal ses i sin helhed.

- Det er en syltekrukke, som man har hørt før, når vi foreslår at lave om på nogle af de urimelige privilegier, der omfatter politikernes løn og ansættelsesforhold. Jeg synes, at det er mærkeligt, at man ikke skal kunne tage fat på et så urimeligt element, siger han.

Pelle Dragsted glæder sig dog over, at De Konservative principielt var for at ændre de nye regler. Partiet valgte dog alligevel at følge regeringens linje.

- Det er en ny linje for De Konservative og meget positivt. Det er så ærgerligt, at de ikke fritstiller deres medlemmer, ligesom Liberal Alliance har gjort det med burkaforbuddet, siger finansordføreren, der påpeger, at opbakning fra De Konservative stadig ikke vil få forslaget stemt igennem.

Forslaget skal også andenbehandles og til afstemning. Hvad er forventningerne til, om der er nogen partier, der vil ombestemme sig?

- Man har altid lov til at håbe, at der sker mirakler, og at de gode argumenter i folketingssalen vil få overbevist nogle. Men erfaringen med de her spørgsmål er, at det er meget svært at få de gamle partier med på dem, siger Pelle Dragsted.

Facebook
Twitter