Forslag om EU-afstemning støttes ikke af DF og Alternativet

Folkebevægelsen mod EU vil have dansk EU-medlemskab til folkeafstemning. DF mener, at tidspunktet er forkert.

Der er ikke opbakning til en folkeafstemning om EU fra DF og Alternativet. Sådan lyder meldingen i kølvandet på Folkebevægelsens forslag om atter at bringe EU medlemskabet til folkeafstemning. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

Det er på tide, at de danske vælgere efter mere end 40 års medlemskab igen bliver spurgt om, hvorvidt Danmark skal være med i EU.

Det mener Folkebevægelsen mod EU, der i forbindelse med sit landsmøde i denne weekend sætter gang i en underskriftsindsamling med krav om en ny folkeafstemning.

Men fra Dansk Folkeparti, der ligesom den tværpolitiske folkebevægelse er stærkt kritisk over for EU, er der ikke opbakning til ønsket om en afstemning.

Det er der heller ikke fra Alternativet, der ellers er varm fortaler for mere debat om, hvad Danmark vil med sit EU-medlemskab.

Set fra Dansk Folkepartis synspunkt har Folkebevægelsen mod EU valgt et dårligt tidspunkt at komme med et krav om en afstemning, forklarer EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

- Vi har en britisk afstemning om få måneder, som i høj grad bliver afgørende for, hvilken retning EU-samarbejdet tager. Det må vi afvente og se, siger han.

Og det ser DF som et af flere tegn på, at EU måske er på vej i en retning, der er positiv set med partiets øjne.

Alternativets begrundelse for at afvise en folkeafstemning er, at partiet ønsker en bredere debat, der ikke bare handler om ja eller nej, forklarer EU-ordfører Rasmus Nordqvist (AL).

Han opfordrer i stedet regeringen til at tage initiativ til en folkelig debat over hele landet.

/ritzau/