Forslag genåbner diskussion om pensionsalderenChristiansborg: 'Man kan ikke bare blive ved'

Det er ikke alle partier på Christiansborg, der er lige begejstrede for bare at lade pensionsalderen stige helt generelt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Hvis det står til pensionskommissionen, så skal nutidens 18-årige to år tidligere på pension, end der ellers var lagt op til.

Og det forslag får en blandet modtagelse på Christiansborg.

Enhedslisten synes generelt, pensionsalderen er for høj - også med dagens forslag fra kommissionen. Dansk Folkeparti mener, at man helt generelt skal tage et grundigt eftersyn af den stigende pensionsalder.

Som det er nu, kan man i 2035 gå på pension som 69-årig. Fra 2040 vil pensionsalderen stige i takt med den forhøjede levetid. Hvert femte år skal Folketinget tage stilling til at lade pensionsalderen stige yderligere.

Hvis forslaget vedtages politisk, vil det så betyde, at der i for eksempel 2045 vil være en reduktion i pensionsalderen på et halvt år, så man skal være 70,5 år i stedet for 71.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger først og fremmest, at der endnu er god tid til at overveje nøje, hvad der skal ske med pensionsalderen fremover, fordi det kommissionen foreslår først vil træde i kraft fra 2040 af.

- Grundlæggende har vi jo hele tiden haft det synspunkt, at man ikke bare kan blive ved med at udskyde pensionsalderen, siger Peter Hummelgaard.

- Men vi ved jo også godt, at noget af det, som er nødvendigt for, at økonomien hænger sammen, det er jo, at jo ældre og sundere, vi bliver, desto større behov er der også for, at vi bliver lidt længere på arbejdsmarkedet.

EL: Det er måske lidt mindre urealistisk

I Enhedslisten mener man slet ikke, at det er realistisk, at folk skal arbejde hverken så længe, som kommissionen foreslår, og dermed heller ikke så længe, som det oprindeligt var planen.

- Det er en stor fejl, at man tror, at alle kan arbejde lige lang tid. Og det er en stor fejl, at man tror, at alle kan arbejde så længe, siger EL's arbejdsmarkedsordfører, Jette Gottlieb.

- Hvis det var mig, der skulle bestemme, ville jeg sige, 67 var en meget god alder. Men så skal man så selvfølgelig have mulighed for at arbejde videre, hvis man kan.

Så når kommissionen nu foreslår at lade den planlagte pensionsalder falde lidt, så er det trods alt en my bedre, end det hidtil har været.

- Det var hamrende urealistisk, det, der var før, og det er måske lidt mindre urealistisk, det, de så foreslår nu, siger Jette Gottlieb.

Hun lægger også vægt på, at det ikke nødvendigvis kun handler om fysisk hårdt arbejde, men at arbejde også godt kan tære på vores psyke.

DF mener ikke pensionsalderen kan blive ved med at stige

I Dansk Folkeparti mener de heller ikke, det er realistisk at blive ved med at hæve pensionsalderen - heller ikke det, som kommissionen foreslår i dag.

De er nervøse for, at den støt stigende pensionsalder vil give et billede af, at statskassen ligger inde med nogle penge, som i realiteten ikke kommer til at være der, fordi folk i realiteten ikke kan holde til at arbejde så længe.

Det fortæller Rene Christensen, der er partiets finansordfører.

Med forventningen om, at folk går senere på pension, kommer nemlig forventningen om, at flere bidrager længere med skattekroner til fælleskassen.

Og det er netop forventningen om, at folk kan arbejde længere og længere, som bekymrer Rene Christensen.

- Det nytter ikke noget, at man har en forventning om, at folk går på pension, når de er 76, 77, 78 år, hvis det reelle er, at de går på pension, når de er 70. Så vi bliver nødt til at have en ordentlig debat om det, så vi ikke bruger penge, der ikke er der, siger Rene Christensen.

- Vi vil gerne bruge nogle penge på velfærd, men det skal ikke være hokus pokus-penge, siger han.

Kan ikke "bare sådan uden videre" stemme for

Hos De Radikale er de ikke "bare sådan uden videre" klar til at sige, at de kan stemme for et forslag, som det kommissionen i dag er kommet med.

Det fortæller Samira Nawa, der er beskfætigelsesordfører.

De mener, det er vigtigt at være bevidst om, at det vil koste på nogle områder.

- Det betyder jo, at man træffer en beslutning om, at der er andre ting, man ikke kan investere i, og man ikke kan bruge overskuddet til. For os i Radikale Venstre så er den grønne omstilling og massive investeringer i uddannelse og velfærdssamfundet rigtig vigtigt.

- Det vil være noget af det, man har mindre råd til eller slet ikke råd til, siger Samira Nawa.

Hun mener dog, det er vigtigt, at vi har diskussionen om pensionsalderen.

Opdateret klokken 15.06 med De Radikale.