Klokken var 23.33 i aftes, da der landede en opsigtsvækkende mail fra Nye Borgerlige. Lars Boje Mathiesen stopper som formand bare fire uger efter, han blev valgt på et ekstraordinært årsmøde. Og samtidig bliver han ekskluderet fra partiet.
Bag det dramatiske opgør ligger et økonomisk slagsmål.
Både Nye Borgerlige og Lars Boje Mathiesen har givet deres forklaring på pengestriden, der helt usædvanligt er endt med en eksklusion af en siddende formand for et parti i Folketinget.
På baggrund af de to forklaringer forsøger vi her at redegøre for, hvad opgøret handler om.
Var donationer givet til partiet eller Lars Boje?
Centralt i striden står 350.000 kroner. Pengene står lige nu på en underkonto i Nye Borgerlige.
Lars Boje Mathiesen har anmodet om at få pengene overført til sin egen private konto. Det oplyser partiet, og Lars Boje har også selv fremlagt en mail, der bekræfter det. Pengene skulle bruges til en personlig branding-kampagne for Lars Boje med titlen 'Boje på Borgen'.
Hovedbestyrelsen i Nye Borgerlige mener, det er penge, som er givet til partiet. Ifølge partiet bliver det bekræftet af revisionsfirmaet EY.
- Det er indiskutabelt ikke Lars Boje Mathiesens personlige donationer, står der i den mail, som partiet sendte ud i aftes.
Lars Boje ser helt anderledes på det. Han siger, det er penge, som 'folk personligt har doneret til mig'.
Han forklarer, at revisorerne skulle sikre, at det var muligt at udbetale pengene til ham. Det var det, hvis der blev betalt skat af dem. Lars Boje skriver på Facebook, at han ville undgå, at 'stå i en Ida Auken-sag, hvor man pludselig blev hængt ud for ikke at have betalt skat'.
Her henviser han til en sag fra valgkampen, hvor Frihedsbrevet afdækkede, at Ida Auken havde ledet et netværk. Men i stedet for at få løn blev pengene givet som en donation til hendes egen politisk støtteforening. Siden skrev Frihedsbrevet, at det ifølge Skatteministeriet ikke var muligt at undgå skattebetaling ved at få løn for netværksarbejde ført over som en donation.
Det vil altså være muligt at overføre pengene til Lars Boje, hvis han betaler skat af dem. Så grundlæggende handler striden her om, om pengene er givet til partiet eller Lars Boje.
I den interne mail, som Lars Boje har fremlagt, står der også, at udbetalingen er mulig, men at det kræver en godkendelse fra partiet.
Den kom ikke.
Ekstra formandsløn på 55.000 kroner om måneden
Den anden store ting i opgøret handler om, hvorvidt Lars Boje Mathiesen skal have en ekstra løn for at være formand.
Som folketingsmedlem får Lars Boje 59.852 kroner i månedsløn. Derudover kommer et skattefrit tillæg 5.827 kroner om måneden og en lukrativ pensionsordning på tjenestemandsvilkår.
Lars Boje ønskede en ekstra løn fra partiet, efter han blev formand. Det oplyser begge parter.
Boje forklarer det med, at tjansen som formand gav ekstra arbejde, hvilket blandt andet ville betyde, at hans hustru sandsynligvis måtte tage orlov.
- Jeg havde derfor i samarbejde med sekretariatets chef lavet et udkast til en kontrakt med et formandsvederlag, så vi som familie herhjemme kunne få tingene til at hænge sammen, skriver Lars Boje på Facebook.
Den ekstra formandsløn skulle altså modsvare, at Lars Bojes hustru kunne miste sin indtægt under en orlov.
Nye Borgerlige oplyser i mailen, at Lars Boje ville have 55.000 kroner om måneden oveni sin folketingsløn, og der skulle laves en uopsigelig kontrakt på fire år. Det vil give Nye Borgerlige en udgift på 2,6 millioner kroner.
Lars Boje oplyser ikke, hvilke beløb der var på bordet. Men han skriver, at aftalen ville give ham 20.000 kroner mere udbetalt om måneden.
Ifølge Lars Boje tilbød partiet ham et beløb, der ville give 6.000 kroner mere udbetalt hver måned.
Nye Borgerlige oplyser også, at Lars Boje ville have penge udbetalt på en virksomhedskonto frem for en lønkonto for at spare penge i skat. Og det 'rimer slet ikke på at være formand for Nye Borgerlige', skriver partiet.
Lars Boje siger til Radio4, det ikke har været et krav fra hans side, at pengene skulle udbetales til en virksomhedskonto.
Han understreger dog på Facebook, at formænd i andre partier også får et vederlag fra partiet. Nye Borgerlige oplyser, at Pernille Vermund ikke har modtaget formandshonorar, mens partiet har siddet i Folketinget.
Ifølge DR får formændene for Venstre og Konservative eksempelvis en løn, der svarer til en ministerløn. Det vil altså sige, at de i perioder med en folketingsløn får lagt penge fra partiet oveni, så de bliver lønnet som en minister.
En minister får 1,33 millioner kroner i årsløn. Det svarer til 110.000 kroner i månedsløn. Så Lars Boje ville altså også have fået en ministerløn, hvis partiet havde indfriet hans krav.
Det ville partiet ikke, og i stedet endte de med at smide ham ud.