Der er langt fra den storsmilende transportminister, der tilbage i juni sidste år var med til at præsentere infrastrukturplanen "Danmark Fremad", til den Benny Engelbrecht, der i dag måtte trække sig fra posten som transportminister.
Men hvordan endte forhandlingerne om en storstilet infrastrukturplan til 160 milliarder med at koste Benny Engelbrecht ministerkontoret?
Startede med stor politisk sejr
Sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne blev Socialdemokratiet enige om en ny, stor plan for både de danske veje og jernbaner frem mod 2035. Den fik titlen "Danmark fremad" og midlerne fordelte sig sådan her:
Veje for 64 milliarder kroner
Jernbane for 86 milliarder kroner
Øvrige initiativer for 11 milliarder kroner
Enhedslisten, der skulle ende med at blive Benny Engelbrechts banemænd, var dog kun med i jernbanedelen af aftalen.
Samtidig var meldingen, at "Danmark Fremad" på trods af sin massive udvidelse af motorvejsnettet, var " CO2-neutral i sig selv."
Afsløring af CO2-tal
Men hvor CO2-neutral var planen i virkeligheden?
Det blev der sået alvorlig tvivl om, da fagbladet Ingeniøren i en række artikler i sidste uge kunne beskrive, hvordan infrastrukturaftalen ville føre til en markant CO2-udledning.
Der er nemlig tale om en massiv udledning ved selve anlægget af de mange veje, broer og jernbaner, der skal bygges ifølge planen.
Og lige præcis tallet for CO2-udledningen ved selve byggerierne efterspurgte transportordførerne flere gange hos ministeren under forhandlingerne, men fik svaret, at det var meget vanskeligt at beregne, og at tal og beregninger derfor ikke forelå.
Det er lige præcis det, der er kernen i, at Benny Engelbrecht i dag måtte trække sig.
Ingeniøren kunne nemlig også afsløre, at det ikke var sandt. I forbindelse med arbejdet forud for planens lancering blev der faktisk regnet på, hvor meget CO2 man ville udlede ved at anlægge de mange motorveje og skinner.
Benny Engelbrecht forsvarede sig i første omgang med, at tallene var behæftet med så stor en usikkerhed, at det ikke gav mening at udlevere dem til ordførerne.
Ordførere følte sig ført bag lyset
Det var dog ikke en forklaring, der formildede transportordførerne, der følte sig ført bag lyset efter afsløringen af de tilbageholdte tal for CO2-udledningen.
Enhedslisten krævede mandag et hastesamråd med transportministeren, men først skulle den nu afgående minister stå skoleret og forklare sig overfor støttepartierne.
Mandag mødtes han med SF. Herefter var meldingen fra transportordfører Anne Valentina Berthelsen:
- Vi er ikke tilfredse med ministerens forklaring. Det er meget alvorligt.
Tirsdag kom turen så til Enhedslisten. Her lød det allerede op til mødet fra transportordfører Henning Hyllested:
- Det er vildt alvorligt og meget kritisabelt.
Sidste stop på vejen for Benny Engelbrecht var de Radikale onsdag.
- Det her er en ret skidt sag. De tal skulle selvfølgelig have været fremlagt under forhandlingerne. Det har påvirket diskussionerne, at vi ikke havde de tal, lød det fra de Radikales transportordfører, Rasmus Helveg Petersen.
Samråd og afgang
I dag kom dagen så for det samråd, hvor Benny Engelbrecht skulle forklare sig i sagen.
Her undskyldte han blandt andet for ikke at have involveret transportordførerne nok i, at der rent faktisk forelå tal for CO2-udledningen ved byggeriet af de mange infrastrukturtiltag.
Den melding var dog ikke nok for Enhedslisten, der klokken lidt i 18 kunne melde, at man ikke længere havde tillid til Benny Engelbrecht.
- Det er vores helt klare vurdering, at ministeren har tilbageholdt tallene for Folketinget, lød det fra politisk ordfører Mai Villadsen.
Selvom både Radikale og SF mente, at han kunne nøjes med en næse, så vendte mandaterne sig i løbet af aftenen mod Benny Engelbrecht. Omkring klokken 20.00 var skriften på væggen så klar, at Engelbrecht over for DR Nyheder meldte sin afsked.
- Når et støtteparti til regeringen rejser en mistillid, så kan jeg ikke blive siddende som minister. Så må jeg trække mig, lød det.
Spørger man DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, så var det formentlig ikke en udgang, som den afgående minister havde set komme.
- Jeg tror ikke, at han havde regnet med, at det ville koste ham posten som minister. Jeg bed mærke i, at han var i 'Slotsholmen' på P1 i morges. Den slags plejer man ikke at stille op til, hvis man tror, at man skal væltes om aftenen, siger hun.
Benny Engelbrecht skal dog først forbi dronningen og meddele sin afgang, før han officielt er færdig som transportminister.