Forsvaret hyrede privat rengøringsgigant til at nedgrave døde mink: Fulgte myndighedernes anvisninger

ISS oplyser, at man med kort varsel planlægger og løser en kompliceret opgave for myndighederne.

Det er rengøringsgiganten ISS, der planlægger og forestår opgaven med at begrave millioner af døde mink på militære øvelsesområder. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Det er hverken Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen eller Forsvarets specialister, der står for den omstridte nedgravning af døde mink i Jylland.

Opgaven er nemlig lagt i hænderne på den private rengøringsgigant ISS, der er blevet hyret af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Selskabet skal ‘planlægge og forestå’ nedgravningen af mink på de to militære øvelsesområder ved henholdsvis Holstebro og Karup i Midtjylland.

Det oplyser ISS til DR Nyheder.

- Da de relevante myndigheder stillede os opgaven, så mobiliserede vi inden for mindre end 24 timer et fuldt beredskab, så der kunne graves de steder, som myndighederne anviste os, siger senior vice president Simon Kaiser.

Det betyder, at der kan føjes endnu en medvirkende part til de omstridte nedgravninger på de to militære øvelsesområder.

Bekymrede naboer

Minkgravene har skabt bekymring i lokalområdet. Blandt andet fordi begravede mink-kadavere har presset sig op igennem jorden. Nogle af mink-gravene har også efterfølgende vist sig at være blevet placeret for tæt på en sø.

ISS har stået for at etablere de to mink-nedgravningspladser samt selve udgravningen af renderne.

Men virksomheden oplyser, at man har fulgt præcise instrukser fra henholdsvis Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) samt Fødevarestyrelsen.

Det er sket i form af såkaldte SOP’er (Standard Operating Procedure) for nedgravning af døde mink.

- Det er helt ned til, hvor mange centimeter kalk, der skal spredes på samt hvor meget jord, der skal dækkes over. Da vi etablerede de to pladser, var der allerede målt op, siger Simon Kaiser fra ISS.

Han understreger, at han kun har ros til overs for det arbejde, som hans medarbejdere har udført på minkgravene.

- Jeg er tværtimod stolt over, hvordan vores medarbejdere har knoklet en vis legemsdel ud af bukserne, for at løse den her store opgave, siger Simon Kaiser, der henviser yderligere konkrete spørgsmål til ‘opdragsgiveren’ FES.

Forsvarsminister kaldt i samråd

ISS står i forvejen for en stor del af driften af Forsvarets kantiner og kaserner.

Rengøringsgiganten oplyser, at mink-nedgravningen er en tilkøbsydelse, der ikke er en del af kontrakten.

Fredag deltager forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et samråd, der handler om netop den kontrakt med ISS, der har fået megen kritik.

Konservatives forsvarsordfører - der har indkaldt til samrådet - mener dog, at der kan være noget fornuftigt i, at ISS er hyret til at begrave minkene.

- Fordi de måske har kunnet reagere hurtigere, end Forsvaret selv kan, siger Niels Flemming Hansen (K).

Men bør statens myndigheder ikke selv være i stand til at løse en sådan opgave?

- Det vil jeg umiddelbart mene.

- Som udgangspunkt har Forsvaret sine egne tropper, som kan grave huller. Det er de verdensmestre i. Men det kan handle om, at det her skulle gå så stærkt, så det var nemmere og hurtigere at hyre ISS, siger forsvarsordføreren.

Han vil nu undersøge nærmere, hvad det præcis har kostet statskassen at hyre ISS til opgaven.

De døde mink bliver begravet mellem to lag af forbrændt kalk. Til sidst dækkes dyrene med et lag af jord. (© DR Nyheder)

DR Nyheder har spurgt FES, Fødevarestyrelsen samt Fødevareministeriet om, hvorvidt instruktionen til at grave det forkerte sted kom fra dem.

FES er vendt tilbage.

De oplyser, at de områder, hvor gravene kunne etableres, er blevet udpeget af Miljøstyrelsen.

Til spørgsmålet om hvorfor de statslige myndigheder ikke selv er i stand til at løse opgaven, svarer FES, at Fødevareministeriet har givet FES lov til at udføre gravearbejde støttet af civile leverandører, fordi FES ikke selv har de nødvendige kapaciteter.

Artiklen er opdateret med svar fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter