Forsvaret mørklægger soldaters beføjelser i mink-skandale

Forsvaret vil ikke løfte sløret for, hvilken befalinger de gav til de soldater, der deltog i aflivningsarbejdet.

(ARKIV) Minkfarm i Hjørring i Nordjylland, torsdag den 8. oktober 2020. Soldater fra Forsvaret har hjulpet andre myndighederne med at håndtere aflivningen af mink. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Opdateret kl. 15:34: Efter publiceringen af denne artikel har Forsvaret offentliggjort den fulde version af "Soldatens Kort". Læs mere her.

De seneste uger har op mod 350 soldater hjulpet Fødevarestyrelsen med at optælle og bortskaffe mink fra avlere. Det er sket, efter regeringen på et pressemøde meddelte, at minkbestanden skulle slås ned.

Men nu rejser endnu et spørgsmål sig i rækken af de ubesvarede. Hvilken ordrer og beføjelser fik de soldater, der deltog i indsatsen ude hos de smittede besætninger?

Beføjelserne er nøjagtigt beskrevet i de skriftlige instruktioner, som Forsvaret har givet til de deltagende soldater. Instruktionerne hedder internt i Forsvaret ’Soldatens Kort’. Her har soldaterne fået beskrevet, hvilken magtanvendelse, de måtte tage i brug, for at få opgaven løst. Men Forsvaret og Forsvarsministeriet har mørkelagt den del af indsatsen over for offentligheden ved at overstrege beføjelserne til magtanvendelse.

Det fremgår af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået hos Forsvarskommandoen.

Af det tilsendte kan vi se, at soldaterne har fået anbefalet eksempler på svar, de kan give, hvis de bliver spurgt om deres deltagelse i operationen. Her anbefaler Forsvaret, at soldaterne svarer, at ’Det ikke er vores opgave at aflive minkene’ og ’vi er her for at støtte Fødevarestyrelsen med at kontrollere, at arbejdet bliver gjort’.

Derudover er soldaterne anbefalet at svare, at det ’ikke er nogen behagelig opgave (…), men at det er en nødvendig samfundsmæssig opgave for at forhindre muteret virus i at spredes’.

Her er det kort, soldaterne fik stukket i hånden, da de hjalp med at optælle mink og bistod med at køre de døde mink væk. Men hvilke beføjelser de har haft, bliver indtil videre holdt hemmeligt.

Soldaternes action card

’Soldatens kort’ er Forsvarets pendant til Rigspolitiets såkaldte action cards, der beskriver de beføjelser betjente har i en given sag. De action cards har været genstand for massiv opmærksomhed, siden det kom frem, at betjentene fik ordre til at ringe rundt til landets minkavlere med instruktionerne foran sig.

Af instruktionerne i handlingskortet fremgår det, at politibetjentene skulle sige til minkavlerne, at ”beslutningen var truffet,” såfremt minkavlerne ikke ville indvillige i at aflive deres dyr.

Desuden fremgik det af politiets action card, at betjentene kunne true minkavlerne med, at deres dyr kunne blive tvangs-aflivet, hvis de ikke medvirkede frivilligt. Det skete på trods af, at der ikke var – og endnu ikke er – lovhjemmel til at kræve aflivning af raske mink udenfor sikkerhedszonerne omkring smittede minkfarme.

Du kan se, hvor politiets manual så ud, herunder. Artiklen fortsætter herunder.

Derfor er spørgsmålet om instruktionerne til Forsvarets ansatte interessante, mener flere forsvarsordførere, der kalder mørklæggelsen ’problematisk’.

Blå ordførere kræver svar

Morten Messerschmidt, næstformand i Dansk Folkeparti, vil have sagen undersøgt til bunds.

- Det er dybt problematisk, at regeringen ikke vil oplyse, hvad den reelt har gjort. Vi står over for en meget alvorlig sag, hvor regeringen uden lovhjemmel har ageret og udstedt ordre til politiet og militæret ved aflivning af mink.

- Der er simpelthen så mange streger, at man ikke kan blive klog på, hvad regeringen har foretaget sig. Det kalder igen på behovet for en egentlig kommissionsundersøgelse.

Også De Konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen, vil gerne se, hvilket opdrag soldaterne har fået.

- Den her sag er så mørkelagt. Det kan man også se på det kort, I har fået. Vi bliver nødt til at blive ved med at grave i det her. Det er helt på månen, det her.

Forsvarets soldater kan kun hjælpe andre myndigheder, hvis forsvarsminister Trine Bramsen (S) giver tilladelse til det. Hvilke tilladelser hun har givet til assistancen, ville DR Nyheder gerne have oplyst, men forsvarsministeren er indtil videre ikke vendt tilbage på DR’s henvendelse.

DR har ligeledes spurgt i Forsvarskommandoen. Heller ikke her har man ville svare på, hvad der står på de overstregede linjer. Derimod henviser man til Fødevarestyrelsen for yderligere oplysninger om ”hvilke konkrete anvisninger og vejledninger soldaterne har fået på de lokale indsættelsessteder”.

Fødevarestyrelsen er ikke vendt tilbage med et svar trods gentagne henvendelser.