Forsvarseksperter: Danske styrker kommer næppe til at tage fanger

Danske soldater, der skal rådgive irakiske kolleger, vil sandsynligvis ikke tage fanger, vurderer eksperter.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i Irak og Syrien. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) "regner ikke med", at de danske soldater, der sendes i kamp mod Islamisk Stat (IS), vil komme i "situationer, hvor de bliver nødt til at tage fanger".

Intet er sikkert under de blodige kampe, der udspiller sig i Syrien og Irak, men hvis de danske styrker som ventet skal træne og rådgive irakiske soldater, er sandsynligheden for konfrontationer med fjendtlige styrker lille, vurderer forsvarseksperter.

- Man kan ikke fuldstændig udelukke, at danske styrker kommer til at tage fanger, men det er ikke specielt sandsynligt, lyder vurderingen fra Jacob Barfoed, major ved Forsvarsakademiet og tidligere F16-pilot udsendt til Afghanistan.

Kommer de danske soldater mod forventning i en situation, hvor de må tage fanger, er der oprettet en særlig taskforce i København, som skal afgøre, hvad der skal ske med fangerne.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i Irak og Syrien.

Det er mere end en fordobling af den nuværende indsats i Irak.

Sådan bidrager Danmark lige nu:

  • Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.
  • 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.
  • Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.
  • Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.
  • Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.
  • Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.

/ritzau/