Forsvarsminister: Arktis er en af de største sikkerhedspolitiske udfordringer - på linje med terror

Analytiker peger på, at Danmark kan indsætte flere skibe og fly i det strategisk vigtige område.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) peger på situationen i Arktis som en sikkerhedspolitisk udfordring på linje med terrortruslen. (Foto: Alistair Scrutton © Scanpix)

Sikkerheden i Arktis er en af de største sikkerhedspolitiske udfordringer for den nytiltrådte regering, og den kan ligestilles med terrortruslen, ukontrollerede migrantstrømme og et aggressivt Rusland.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et interview med Jyllands-Posten, hvor hun løfter sløret for, at regeringen vil lave militære investeringer i det strategisk vigtige område.

Ministeren vil dog endnu ikke pege på, hvordan og hvor meget der skal investeres, da det først skal drøftes med forligskredsen. Hun mener dog, at det for eksempel kan tages fra de 1,5 milliarder kroner, der blev tilført forsvarsbudgettet i januar.

- Det er afgørende, at forsvaret er med til at sikre tryghed og sikkerhed i hele Rigsfællesskabet. Arktis er en af mine fem absolutte hovedprioriteter og en af de største udfordringer for Danmark, siger hun og tilføjer, at investeringerne skal bruges til at mindske spændingerne i området, ikke eskalere dem.

Militæranalytiker: Danmark vil spille med de militære muskler

Der kan være flere grunde til, at militære investeringer i Arktis er kommet så højt op på regeringens og forsvarsministerens dagsorden.

Det vurderer Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Han peger specifikt på to konkrete årsager. Klimaforandringerne betyder, at der simpelthen er mere vand, end der plejer at være, og det giver store udfordringer for skibe, der sejler i området. Og her vil der være ræson i at udvide rednings- og katastrofeberedskabet, mener militæranalytikeren.

- Og så er der den militarisering, der foregår mellem primært Rusland og USA, hvor Kina også blander sig. Her vil man overveje, hvordan Danmark kan spille med de militære muskler i området, siger Anders Puck Nielsen og fortsætter:

- Det kunne for eksempel være med flere skibe, mere slagkraftige skibe eller fly. Og så er øget overvågning formentlig også på dagsordenen fra fly eller satellitter, vurderer han.

Ifølge Anders Puck Nielsen har man særligt siden 2014 set en øget rivalisering mellem stormagterne, der gør Arktis endnu mere strategisk relevant.

- Noget, vi ikke tænker over i Danmark, er atomvåben. Og hvis våbnene skal flyve mellem Rusland og USA, så skal de flyve over Grønland, og det gør, at området har en helt central rolle for for eksempel et amerikansk missilforsvar og også for russernes mulighed for at tage missilforsvaret ud, siger militæranalytikeren fra Forsvarsakademiet.

Danmark er allieret med USA, så er det en trussel østfra, man forsøger at imødekomme?

- Ja, og det logiske vil være, at vi på en eller anden måde arbejder sammen med USA om, hvordan vi militært kan sikre området, siger han.

FacebookTwitter