Forsvarsminister: Danske F-16 fly sigter ikke efter civile

I et svar til Folketingets forsvarsudvalg skriver forsvarsminister Peter Christensen (V), at civile tab skal vejes op mod den militære nødvendighed for at bombe.

Det danske forsvar - herunder de danske F16-fly - overholder krigenes love, når de sendes på mission, siger forsvarsminister Peter Christensen. (Foto: christian Als © Scanpix)

Regeringen vil give danske F-16-fly grønt lys til at bombe Islamisk Stat, uanset om det kommer til at koste civile syrere og irakere livet.

Det fremgår af et svar fra forsvarsminister Peter Christensen (V) til Folketingets Forsvarsudvalg, skriver Information.

I svaret understreger forsvarsministeren, at de danske flyangreb fortsat vil foregå "i overensstemmelse med folkeretten," men at civile tab skal vejes op mod den militære nødvendighed.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, har indkaldt forsvarsministeren til dagens samråd om mandatet for Danmarks kommende krigsindsats i Irak og Syrien.

Han finder det dybt problematisk, at regeringen vil udvide krigsmandatet.

- Vi ved jo fra krigene i Irak og Afghanistan, at civile tab betyder øget opbakning til ekstreme islamistiske kræfter, siger han til avisen.

Forsvarsministeren afviser dog, at regeringen udvider missionens mandat.

- Det er det proportionalprincip, der altid gør sig gældende. Det er en del af at overholde krigens love. Men når man er i krig, kan man desværre aldrig garantere, at der ikke kan være civile tab, siger Peter Christensen.

- Naturligvis er civile ikke målet for det danske bidrag. Vi er i Irak og Syrien for at hjælpe med at nedkæmpe Isil (IS, red.). Det danske forsvar overholder krigens love, når vi er på mission, siger forsvarsministeren.

/ritzau/

Facebook
Twitter