Forsvarsminister efter endnu et hackerangreb: Det her er en opvågning for virksomheder

Cybersikkerhed skal prioriteres både hos virksomheder og offentlige institutioner, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren opfordrer virksomheder til at give cybersikkerhed ekstra opmærksomhed. (© (c) DR)

- For mig understreger angrebet situationens alvor.

Sådan lyder meldingen fra Venstres forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, efter et omfattende hackerangreb i går ramte virksomheder og myndigheder verden over.

I Danmark blev især Mærsk hårdt ramt, og angrebet volder stadig rederigiganten voldsomme problemer.

Derfor opfordrer forsvarsministeren danske virksomheder til at give cybersikkerheden ekstra opmærksomhed.

- Jeg tror, det her er en opvågning for mange om, at deres virksomheder også er interessante. Derfor bør man bruge nogle kræfter på det her, og man kan altid henvende sig hos Center for Cybersikkerhed og få råd og vejledning, siger Claus Hjort Frederiksen.

Daglige hackerangreb

Center for Cybersikkerhed vurderer, at offentlige institutioner i Danmark ikke blev påvirket af gårsdagens angreb.

Det er dog ikke, fordi hackerne ikke forsøger, fortæller Claus Hjort Frederiksen.

- I Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet er det nærmest daglig kost, at hackere prøver at komme ind.

Og det kan da også lade sig gøre for hackere at trænge ind hos offentlige institutioner. I sidste måned blev Sundhedsvæsenet i Storbritannien hårdt ramt af hackere, der lammede flere hospitaler.

Derfor er cybersikkerhed også højt på dagsordenen, når der skal forhandles et nyt forsvarsforlig på plads til efteråret.

Jeg tror, der er bred enighed blandt forligspartierne om, at det her er et område, som skal opprioriteres, siger Claus Hjort Frederiksen og uddyber: - Jeg vil gerne understrege, at det først og fremmest er den enkelte virksomheds, offentlige institutions og styrelses ansvar, at sikkerheden er i top.

Digitalt kapløb

Ifølge forsvarsministeren er noget af det farligste ved de seneste måneders mange og omfattende hackerangreb, at befolkningen mister tiltro til myndighederne.

- Vi risikerer, at vores egne borgere mister troen på, at vi er i stand til at beskytte dem imod den slags angreb, siger Claus Hjort Frederiksen.

Danskerne har dog ikke noget at frygte på nuværende tidspunkt, men det kan hurtigt ændre sig.

- Generelt vil jeg sige, at jeg tror, sikkerheden er rimelig i Danmark, men det her er jo et kapløb. Hver gang man udvikler et forsvar mod angrebene, så udvikler hackerne nye angreb. Så det er et endeløst kapløb, vi er ude i her.

Facebook
Twitter