Forsvarsminister glæder sig over afslutning i sagen om papkasse-notatet

Der er faldet afgørelse i sagen om det såkaldte papkassenotat. Forsvarsministeren glæder sig over at være kommet til bunds i sagen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er glad for, at sagen om papkasse-notatet nu er afsluttet.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kommenterer nu for første gang på, at to af Danmarks højest placerede officerer bliver kritiseret for deres medvirken, da daværende forsvarsminister Søren Gade (V) i 2007 vildledte Folketinget i et svar om irakiske fanger.

Sagen bliver kaldt sagen om papkasse-notatet, fordi et notat blev fundet i 2011 i forbindelse med Forsvarskommandoens undersøgelse af WikiLeaks offentliggørelse af en række dokumenter vedrørende Irak.

I det fundne dokument var der oplysninger fra en unavngiven officer fra hæren, der gav anledning til tvivl om, hvor vidt der var givet urigtige oplysninger til Folketinget.

- Det er og har været en vigtig sag, idet det er af afgørende betydning, at Folketinget kan have tillid til de svar, som afgives af de enkelte ministerier, og som meget ofte er baseret på oplysninger om faktuelle forhold, som må indhentes fra underliggende myndigheder, siger Nick Hækkerup til DR Nyheder.

Det er efter en tjenstlig undersøgelse af sagen, at de to generaler i henholdsvis Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando er blevet tildelt discplinærstraffe i form af henholdsvis en irettesættelse og en advarsel.

Usande oplysninger

De to generaler blev i efteråret 2012 sammen med tre andre lavere rangerende officerer afhørt i en tjenestemandsundersøgelse, der handlede om, hvor mange irakere Danmark havde taget som fanger, siden Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003.

Svaret lød på 198 irakere, men tallet viste sig imidlertid ikke at være rigtigt.

Hærens Operative Kommando vidste, at fangetallet var usikkert, men højere, måske 500.

Forsvarskommandoen ville dog ikke have de højere tal med i svaret. Og det bøjede Hærens Operative Kommando sig for.