Forsvarsminister glæder sig over Iraks invitation til Nato

Danmark kan nu se frem til at skulle lede træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kalder det en stor anerkendelse, at de danske soldater skal stå i spidsen for træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Irak har i dag genbekræftet ønsket om at få Natos hjælp til træningen af landets sikkerhedsstyrker i kølvandet på bombeangreb i januar, der skabte tvivl om missionen.

Det har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i dag bekræftet på et pressemøde. Og det vækker glæde hos den danske forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Det her er vejen tilbage på sporet i kampen mod terrorisme. Og det er selvfølgelig væsentligt for, at vi kan igangsætte aktiviteterne, at irakerne ønsker, at vi er der.

- Det har været hele forudsætningen for, at Danmark kan lede den her mission, men også for at Nato ønsker at være tilstede, siger hun.

Kort efter nytår satte Nato sin træningsmission på pause.Det skete efter amerikanske bombeangreb som blandt andet attentatet, der kostede den iranske general Qassem Soleimani livet, nær hovedstaden, Bagdad.

Danmark skal lede træning

Uroen betød blandt andet, at danske soldater, som længe har stået for træning af irakiske soldater uden for Nato-regi, satte træningsarbejdet på pause.

Med genbekræftelsen fra irakisk side er der samtidig lagt op til, at Danmark som planlagt indtager en ledende rolle i Nato-træningsarbejdet senere på året.

Det glæder forsvarsminister Trine Bramsen.

- Danmark er blevet givet den meget store tillid fra de øvrige Nato-lande at skulle lede de træningsaktiviteter, der nu bliver genoptaget i Irak,

- Det er en stor og vigtig opgave, og det er en stor anerkendelse af dansk forsvar, siger hun.