Forsvarsminister om Helmand: Det er ikke en lige rejse

Forsvarsminister Peter Christensen (V) tror ikke på, at det er realistisk at forhandle med Taliban lige nu.

- Tingene går ikke i en lige linje til det gode, og det ser vi nu, siger Forsvarsminister Peter Christensen (V) om situationen i Helmand-provinsen i Afghanistan. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Selvom Taliban i øjeblikket presser afghanske sikkerhedsstyrker i Helmand-provinsen og erobrer områder, hvor danske soldater opererede, har det været alt besværet værd.

Det siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Jeg mener, det var besværet værd. Vi har været bevidste om, at det har været en svær og lang proces, hvor det afghanske folk først har overtaget ansvaret for egen sikkerhed i 2015. Den overgangsperiode, der er lige nu, har vi altid vidst, ville blive hård og svær, fordi Taliban naturligvis prøver at udnytte den situation, at afghanerne nu selv har fået en demokratisk regeringen, og at de selv skal stå for sikkerheden, siger han.

Men det er vel ikke bare et tilbageslag. Kan du pege på, hvad der retfærdiggør, at vi gik ind, og at det var det hele værd?

- Vi har at gøre med en demokratisk regering, som ovenikøbet er ambitiøs og lægger vægt på kvinders rettigheder og ret til uddannelse. Og det vil Taliban naturligvis gøre alt, hvad de kan for at bekæmpe. Og at det her ikke er en lige rejse, tror jeg, de fleste har været bevidste om. Men man må også konstatere, at muligheden for at opbygge styrke til også at udgøre en direkte trussel mod Europa, har de ikke nu. På den måde har vi jo også haft en gevinst af de mange kampe, vi selv har deltaget i i Afghanistan.

Vi trak vores styrker ud i foråret 2014. Kan man ikke så tvivl, om det var det rigtige tidspunkt?

- Det var en del af en samlet beslutning, og vi indgår stadigvæk i Nato-styrken dernede. I dag er der 90 danske soldater dernede, og vi bidrager til træning og rådgivning af de afghanske styrker. Og selvom der er store udfordringer og tilbageslag, så er der ingen anden løsning, end at det bliver afghanerne, der skal sørge for sikkerheden i deres eget land. Og der er vores hjælp helt afgørende. Vi diskuterer løbende med vores alliancepartnere i Nato, hvad der skal til, og det er også i den ramme, man vurderer, om der er behov for yderligere bidrag.

Kunne den seneste udvikling ikke tale for, at der er behov for netop yderligere bidrag?

- Det diskuterer vi med vores partnere, og derfor er det ikke et spørgsmål om dansk enegang og da slet ikke i Afghanistan. Vi har en dialog om, hvad der skal til, og der kigger man også på, hvordan det går med de militære operationer, blandt andet i Helmand. For der er ingen tvivl om, at de mange hårde kampe i Helmand tærer på den afghanske hær. Derfor er der ikke blevet mindre behov for vores træning og støtte, siger Peter Christensen.

Han afviser flere oppositionspartiers krav om forhandlinger med Taliban:

- Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at det er mindre sandsynligt, at Taliban vil deltage i reelle fredsforhandlinger på kort sigt. Jeg håber også, at man på et tidspunkt kan nå til at finde nogle politiske løsninger på situationen, men jeg indrømmer blankt, at det er en svær og lang transformation, vi har med at gøre. Tingene går ikke i en lige linje til det gode, og det ser vi nu, siger Peter Christensen.

Den danske indsats i Afghanistan vurderes at have kostet over 13 milliarder kroner.

Danmark i Afghanistan:

  • De sidste danske kamptropper forlod Afghanistan i 2014.
  • Danmark støttede fra begyndelsen den amerikanske invasion i Afghanistan. Siden januar 2002 har Danmark desuden bidraget militært til både Operation Enduring Freedom (USA’s militære indsats mod al-Qaeda) og ISAF-styrken, og siden januar 2015 har Danmark også bidraget til den nye NATO-ledede indsats Operation Resolute Support.
  • I begyndelsen deltog både danske F-16-fly og danske specialstyrker i jagten på al-Qaeda. Siden bidrog Danmark løbende til ISAF-styrken med såvel kamptropper som logistik-enheder og genopbygningshold.
  • I perioden frem til juni 2013 er 43 danske soldater blevet dræbt under tjeneste i Afghanistan, flere hundrede blev såret.
  • Siden januar 2015 har 161 danske soldater og politifolk deltaget i den internationale operation, som skal træne, rådgive og støtte de afghanske sikkerhedsstyrker.
  • Den danske indsats i Afghanistan har indtil videre kostet i omegnen af 13 milliarder kroner.