Forsvarsminister var inviteret til Strasbourg for MELD-midler – uden at vide det

Sagen undersøges nu af Dansk Folkepartis EU-formand.

Hvad studieturen med Messerschmidt indebærer, siger dokumenterne ikke noget om. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Nuværende forsvarsminister Peter Christensen var i januar 2013 på en fire dages tur til Strasbourg. Turen var betalt af midler fra det europæiske politiske parti MELD, der havde Morten Messerschmidt som formand.

Det viser dokumenter, som DR Nyheder er i besiddelse af.

I aktivitetsrapporten, der er indleveret til Europa-Parlamentet af Morten Messerschmidt, betegnes besøget som et studiebesøg, men hvad det indebærer uddybes ikke. Ud over flere møder medvirkede Peter Christensen, daværende finansordfører, også i radioprogrammet Europa i flammer, som Morten Messerschmidt dengang lavede sammen med Dan Jørgensen (S).

Sagen undersøges af DF

Peter Christensen er i øjeblikket på ferie og ønsker ikke at stille op til interview, men han oplyser dog i en kortfattet sms til DR Nyheder, at han slet ikke vidste, at turen var finansieret af MELD.

- Jeg var i januar 2013 inviteret med ledsager til Strasbourg af Morten Messerschmidt til som gæst at deltage i et radioprogram og en række møder. Jeg var ikke vidende om, at MELD betalte og havde ikke hørt om foreningen, før den er blevet genstand for omtale i medierne. Yderligere kommentarer har jeg ikke til den sag, lyder det fra Peter Christensen.

Turen er en del af det sagskompleks, som formand for Dansk Folkepartis EU-gruppe, Anders Vistisen, lige nu undersøger.

Det bekræfter presserådgiver Morten Mærsk over for DR Nyheder. Ifølge presserådgiveren forventes undersøgelsen først færdig fredag, og derfor kan man ikke svare på, hvad de to politikere lavede på studieturen, eller hvad den kostede.

Uddrag af aktivitetsrapporten fra MELD.
  • Sagen om EU-tilskud til den EU-skeptiske MELD begyndte at rulle i efteråret 2015.

  • Senest har DR Nyheder afdækket, at Dansk Folkeparti via MELD har fået EU-tilskud, der ifølge eksperter, som har gennemgået DR’s dokumentation, formentlig er i strid med reglerne.

  • Det har medført, at partiet vil betale støttekroner tilbage til EU. Og at Morten Messerschmidt, der var formand for MELD, træder ud af Dansk Folkepartis Koordinationsudvalg.

  • Foruden Dansk Folkepartis egen undersøgelse af, hvordan partiet har brugt midler fra EU, er Olaf, EU's antisvindel-enhed, også i færd med at efterforske sagen.