Forsvarsministeren: Jeg har først set videoen i dag

Forsvarsminister Nick Hækkerup afviser, at hans ministerium har kendt til dokumentation for mishandling af civile irakere under danskledet operation.

Forsvarsministeriet anklages for procesbedrageri i sagen om 11 civile irakere, der hævder at være blevet mishandlet under en dansk ledet operation i Irak i 2004.

Den såkaldte Irak-video kommer som lidt af en overraskelse for forsvarsminister Nick Hækkerup.

- Jeg har ikke haft kendskab til filmen. Men vi har for en uges tid siden haft en henvendelse i Forsvarsministeriet fra den pågældende officer, som nævner nogle af de ting, som fremgår af filmen, siger Nick Hækkerup.

Ministeriet skal forsvare sig

Forsvarsministeriet anklages for procesbedrageri i sagen om 11 civile irakere, der hævder at være blevet mishandlet under en dansk ledet operation i Irak i 2004. Advokaten Christian Harlang hævder, at Forsvarsministeriet har kendt til Irak-videoen længe.

Men det tager forsvarsministeren med sindsro.

- Sådan en retssag skal have det forløb, som en retssag skal have med de retsgarantier, der ligger ved domstolene osv. Christian Harlang skal selvfølgelig gøre sin sag gældende så godt som overhovedet muligt, og omvendt skal Forsvarsministeriet forsvare sig så godt som muligt, siger Nick Hækkerup.

Tillid til undersøgelseskommission

Det, der ikke kommer frem i den civile retssag, forventer forsvarsministeren, at Irak-kommissionen tager sig af. En kommission, som S-R-SF-regeringen har nedsat.

- Det er noget af det materiale, der skal indgå i Irak-kommissionen - og hvor er det dog vigtigt og rigtigt, at kommissionen er nedsat, så vi kan få undersøgt den krig, der blev startet på et snævert grundlag, siger Nick Hækkerup.

Men hvad er din reaktion på, at man vælger at se bort fra sådan en video af frygt for, at de danske styrker skal blive trukket hjem?- Det er jo det Irak-kommissionen skal undersøge. Det vigtige for mig er, at der er den åbenhed, som gør, at kritisable ting kommer frem, og at der bliver grebet ind over for det, siger forsvarsminister Nick Hækkerup.

Facebook
Twitter