Fortsat uenighed om dobbelt statsborgerskab

En ny rapport, der skal vise vejen for regeringens ønske om dobbelt statsborgerskab, ændrer ikke på uenighederne blandt politikerne.

- Vi går ind for, at man er statsborger i det land man tilhører. Det er man med sit hjerte og med hud, hår og sjæl. Og man er ikke statsborger i to lande, siger Pia Kjærsgaard (DF). (Foto: © Peter Verner Krogh, Colourbox)

Flere skal have mulighed for dobbelt statsborgerskab. I dag forsøger regeringen at komme deres ønske et skridt nærmere med en ny rapport fra en arbejdsgruppe, der blev nedsat i 2012.

Men der er stadig uenighed blandt politikerne på Christiansborg.

Mulighed for et anderledes statsborgerskab

Det har hidtil været et grundlæggende princip i dansk indfødsretslovgivning, at dobbelt statsborgerskab så vidt muligt skal undgås, men det vil Justitsminister Karen Hækkerup altså gøre op med.

- Der er også danskere, som rejser til udlandet og som der kan få problemer med at få job eller falde til, fordi de ikke kan få et udenlandsk statsborgerskab uden at skulle frasige sig deres danske statsborgerskab. De skal nu have mulighed for både at kunne være danskere og også have et anderledes statsborgerskab, siger justitsminister Karen Hækkerup.

Skal gælde for alle

Én af arbejdsgruppens spekulationer har været, om Danmark kunne få problemer med diskriminationsparagraffen i menneskerettighedskonventionen, hvis vi begrænser, hvor dobbeltstatsborgere må komme fra.

Men de konservative kræver, at de dobbelte statsborgere udelukkende skal komme EU, USA, Canada, Australien og New Zealand.

Det krav møder dog ikke forståelse fra Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen:

- For at blive dansk statsborger, der skal man jo bo i Danmark og man skal leve op til nogle krav og hvorfor skulle man så i den situation gå ind og skelne mellem om folk kommer fra det ene eller det andet land. Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor regeringen har brugt tid og kræfter på at undersøge det, fordi for os er der ingen tvivl. Det skal selvfølgelig gælde for alle, siger Jan E. Jørgensen.

DF holder fast

Venstres Jan E. Jørgensen håber, at Dansk Folkeparti vil opgive sin modstand, fordi et dobbelt statsborgerskab kan annulleres, hvis der er alvorlig grund til det.

Men Dansk Folkeparti flytter sig ikke. Sådan lyder det fra partiets værdiordfører Pia Kjærsgaard.

- Vi går ind for, at man er statsborger i det land man tilhører. Det er man med sit hjerte og med hud, hår og sjæl. Og man er ikke statsborger i to lande, siger hun.