Forventer du flere sager om krænkelser, Mette Frederiksen? 'Ja, det gør jeg'

Statsministeren fortryder, at hun ikke har gjort mere mod sexisme og krænkelser i Socialdemokratiet.

Den sidste sag om krænkelser har ikke set dagens lys i Socialdemokratiet.

Meldingen kommer fra Mette Frederiksen. Statsministeren stillede sig i dag frem for at give en kommentar til, at Frank Jensen i går trak som overborgmester i København og næstformand for Socialdemokratiet. Frank Jensen trak sig, efter han havde erkendt, at han gennem et langt liv i politik havde krænket flere kvinder.

Men det var noget andet end Frank Jensens sag, der var det mest opsigtsvækkende, da Mette Frederiksen tog imod spørgsmål foran folketingssalen på Christiansborg.

Forventer du, at der kommer flere sager i Socialdemokratiet?

- Ja, det gør jeg. Jeg har ikke noget forudsætninger for at vurdere omfanget og alvoren, men jeg kan ikke i hvert fald ikke stå at sige, at jeg ikke tror det.

Har du kendskab til nogen?

- Jeg har fået kendskab til nogle konkrete forhold, og jeg tror bestemt også, at noget af det vil møde offentligheden, siger Mette Frederiksen.

Med andre ord. Statsministeren forbereder sig på, at der i den kommende tid vil komme nye sager, hvor socialdemokrater har krænket.

Mette Frederiksen taler med pressen om de krænkelser, der lige nu rammer Socialdemokratiet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tavs om kontakt til Frank Jensen

Sagen om Frank Jensen slog en kolbøtte fra sent søndag aften til mandag middag. Efter et krisemøde blandt de lokale socialdemokrater i København søndag aften, sagde Frank Jensen, at han ville fortsætte som overborgmester. Han erkendte krænkelser mod kvinder, men sagde, at han ville være med til at skabe en forandring. Eller med hans egne ord. Han havde været en del af problemet, men nu ville han være en del af løsningen.

Men der gik ikke meget mere end 12 timer, før der bliver indkaldt til et nyt pressemøde. Her valgte Frank Jensen at trække sig, og blev dermed det andet politiske offer for den MeToo-bølge, som Sofie Linde satte i gang sidst i august, og som tidligere har revet Morten Østergaard omkuld.

Midt imellem de to pressemøder sendte Mette Frederiksen en meddelelse ud. Her sagde hun, at der ikke var truffet en konklusion i Frank Jensens sag. Altså det modsatte af, hvad Frank Jensen selv sagde søndag aften. Her var meldingen, at der stadig var opbakning til ham, og han ville fortsætte.

Mette Frederiksen, opfordrede du Frank Jensen til at træde tilbage?

- Det var Frank Jensens egen beslutning at træde tilbage. Hvad jeg har af samtaler af fortrolig karakter, kommer jeg ikke til at gøre rede for.

Hvornår var du klar over, at der var så mange belastende sager på Frank Jensen, at det var en god idé, at han trak sig som overborgmester?

- Frank Jensen har trukket sig om overborgmester og partiets næstformand. Det mener jeg er den rigtige beslutning, og jeg har ikke behov for at gå yderligere ind i Frank Jensens sag. Jeg synes den, taler for sig selv.

Frank Jensen har selv erkendt, at han gennem 30 år i politik har haft en krænkende adfærd. Har du slet ikke kendt til det?

- Jeg har ikke behov for at gå yderligere ind i Frank Jensens sag. Nu kører der en undersøgelse via vores advokatfirma, og den kommer jeg til at forholde mig til, når den er færdig. Men jeg synes, det var en klog beslutning, der blev truffet.

Hvordan er det muligt, at Frank Jensen kan være næstformand i Socialdemokratiet, når han siger, at han gennem 30 år har krænket kvinder?

- Frank Jensen traf sin konklusion i går blandt andet på baggrund af nogle forløb, der er blevet blotlagt gennem de seneste dage. Det var den rigtige beslutning i går, og det er det også i dag. Jeg har ikke behov for at gå yderlige ind i den sag, siger Mette Frederiksen.

Kofod er noget andet

Mens Frank Jensen har trukket sig, sidder Jeppe Kofod stadig som udenrigsminister. Den nye MeToo-bølge har ellers rippet op i hans sag fra 2008, hvor han som 34-årig folketingspolitiker havde sex med en 15-årig pige ved et DSU-arrangement.

Er det den rigtige beslutning, at Frank Jensen trækker sig set i forhold til, at Jeppe Kofod bliver?

- Jeg gentager gerne, hvad jeg har sagt om Jeppe Kofod. Det er tale om en fejl, der er begået for mange år siden. Jeppe Kofod har undskyldt for dét, der er foregået, og det havde konsekvenser for Jeppe Kofod på det tidspunkt. Og jeg ønsker ikke, at Socialdemokratiet eller Danmark, skal udvikle sig til et sted, hvor man ikke på et tidspunkt i sit liv kan begå fejl, sige undskyld for dem, tage konsekvenserne og efterfølgende havde et arbejdsliv, herunder et liv som politiker.

Så er det gentagelserne i forhold til Frank Jensen, der er problemet?

- Der er ingen, der kommer til at opstille klare retningslinjer for, hvilke konsekvenser en sag skal have. Jeg mener, det var det rigtige, at Frank Jensen trådte tilbage, men der er andre eksempler, hvor man kan begå fejl og vende tilbage til et arbejdsliv.

Helle Thorning-Schmidt har sagt, at hun fortryder, hun ikke gjorde mere ved sexisme og krænkelser i Socialdemokratiet. Synes du, at du selv har gjort nok?

- Nej, det synes jeg ikke, jeg har. Lad os bare tage den åben og ærligt. Jeg ærgrer mig over, at det er Sofie Linde, der skal starte den her debat. Det har kastet debat og handling af sig. Jeg ville hellere have truffet den beslutning, uden Sofie Linde skulle have skubbet hele det her tog igang, siger Mette Frederiksen.

Sagerne som fældede Frank Jensen

 • 2004: Se og Hør kan fortælle, at Frank Jensen til en julefrokost i Socialdemokratiets ledelse har opført sig grænseoverskridende over for en kvindelig studentermedhjælper. Kvinden måtte bede Frank Jensen om at stoppe med sine tilnærmelser. Jensen undskyldte efterfølgende over for hende.

 • Frank Jensens kommentar i 2004: - Jeg husker ikke præcis, hvad der skete. Men jeg har åbenbart fået sagt noget, hun blev meget fornærmet over. Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Jeg vedkender mig, at jeg hen over bordet, til en kvindelig medarbejder – praktikant – kom med komplimenter som ikke blev opfattet som det, men blev opfattet krænkende. Og derfor er det selvfølgelig også på listen over der, hvor jeg har krænket.

 • 2011: Ekstra Bladet afslører, at Frank Jensen krænkede flere kvinder til en julefrokost. Der var russisk tema til julefrokosten, så snapsen var skiftet ud med vodka. Ekstra Bladet fortalte, hvordan overborgmesteren under dansen i Festsalen slikkede en ansat i øret og en anden blev slikket på halsen.

 • Frank Jensens kommentar i 2011: - Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret. Der er ikke nogen faglig sag. Der er ikke det, som i pressen er blevet kaldt en sexchikanesag. Det er der bare ikke.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Der blev gennemført en undersøgelse, der ikke førte til nogen juridiske sanktioner. Men det fjerner selvfølgelig ikke, at jeg har et kæmpe ansvar, for også her at give en fuldstændig uforbeholden undskyldning over for de kvinder, som dansede med mig her i festsalen.

 • 2012: Jyllands-Posten fortæller i oktober 2020, om sagen fra 2012. Den handler om Maria Gudme, som på det tidspunkt var ansat som organisationssekretær ved Socialdemokraterne i København. Efter et seminar ender et socialdemokratisk selskab på et værtshus i Nyhavn. Hun kom til at sidde ved siden af Frank Jensen, som lagde en hånd på hendes. - Ja, så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt, har hun fortalt til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar: - Der kan være hændelsesforløb og detaljer, der er oplevet forskelligt, og det er ikke alt, jeg kan genkende. Men det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser. Ansvaret ligger hos mig, og det beklager jeg dybt.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: - Jeg har også virkelig behov for endnu en gang at understrege min dybe dybe undskyldning overfor Marie Gudme. Hun har lært mig mange ting i den proces, vi har været igennem her.

 • 2017: En anonym politiker fra Borgerrepræsentationen fortæller i Jyllands-Postens artikel også, at hun blev krænket af Frank Jensen i 2017. Det skete efter et møde på Rådhuset, hvor der var øl på bordet. - Pludselig er der en person under bordet, der tager mit ben op og begynder at nusse det. Men så ser jeg under bordet, at det er så Frank Jensen, der sidder og nusser mine ben og mine fødder. Så jeg trækker dem til mig uden at sige noget højt. Jeg gider ikke lave en scene, siger hun til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar til Maria Gudme dækker også over denne sag.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: Som jeg har forstået det, som jeg ikke kan genkende, men så ligger den i 2017.

 • 2020: Formanden for DSU i København Cecilie Sværke Priess fortæller søndag den 18. oktober, at hun er bekendt med yderligere otte sager om krænkelser fra Frank Jensen. Ifølge DSU-formanden er de syv videregivet til den advokatordning, som Socialdemokratiet har igangsat. Det kommer frem, at Cecilie Sværke Priess selv er blandt de kvinder, der anklager Frank Jensen for at have krænket dem.

 • Frank Jensens kommentar: Frank Jensen afviser at have krænket Cecilie Sværke Priess. Han siger, at sagen handler om, at han hilste på hende med en kindkys til et arrangement i Fælledparken, hvor han var sammen med sin kone og barnebarn. - Så det er ikke en historie, jeg på nogen måde kan genkende.