Forvirringen er total i Venstre: Har de eller har de ikke delt formandskab?

Meldingerne fra Venstres egen folketingsgruppe stritter i alle retninger.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, og partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, blev i 2014 enige om sammen at "løfte opgaven med at skabe ro og tryghed i Venstres egne rækker". (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Partiet, der gerne vil lede Danmark igen, kæmper lige nu med at lede sig selv. Og ikke mindst afklare, hvem der leder det.

Siden 2014, hvor Lars Løkke Rasmussens politiske liv som Venstre-formand hang i en tynd tråd, har partiet officielt haft et delt formandskab, hvor formanden og næstformand Kristian Jensen med Lars Løkke Rasmussens egne ord sammen skulle "løfte opgaven med at skabe ro og tryghed i Venstres egne rækker".

I dag - fem år efter - står det dog ikke helt klart, hvordan dét samarbejde ser ud.

Det delte formandskab er slut

Claus Hjort Frederiksen efter Venstres pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods ved Ruds Vedby. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den uofficielle talsmand for dette standpunkt er partiets nestor, Claus Hjort Frederiksen, der igennem de seneste dage har gjort sit for at holde Venstre varm i medierne.

Først krævede han, at Kristian Jensen skulle træde tilbage som næstformand på det netop afholdte sommergruppemøde, efterfølgende fastholdt han kritikken af Kristian Jensen, og søndag aften forklarede han så i en lang Facebook-opdatering, at "det delte formandskabs tid er forbi".

- På Venstres sommergruppemøde, som tegner Venstres politiske kurs, blev det slået klart fast, at det er partiets formand og statsministerkandidat, som tegner Venstres politiske kurs. Det delte formandskabs tid er forbi, skrev Claus Hjort Frederiksen.

Det delte formandskab eksisterer endnu

På pressemødet efter et dramatisk sommergruppemøde erklærede Kristian Jensen sig faktisk enig i, at det er formanden, der lægger linjen for partiet.

Han forklarede dog også, at formandskabet ifølge ham stadig var gældende - og det har de dage, der er gået siden, ikke ændret på.

- En aftale mellem to personer kan naturligvis ikke ændres af en tredje, udtaler Kristian Jensen i et skriftligt citat til P4 Midt & Vest og uddyber:

- Der er ikke noget, der er ændret i forhold til formandens og næstformandens position i partiet.

Heller ikke partiets forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer, deler Claus Hjort Frederiksens vurdering.

- Jeg genkender ikke Hjorts udlægning, skriver Carsten Kissmeyer i en sms til DR Nyheder, som han ikke ønsker at uddybe.

Skatteordfører Louise Schack Elholm, indenrigsordfører Anni Matthiesen og Venstre-veteranen Bertel Haarder genkender heller ikke Claus Hjort Frederiksens udlægning.

Formand Lars Løkke Rasmussen forklarede også på pressemødet, at han overholdt alle de aftaler, han indgik - herunder aftalen om formandskabet. Se mere i videoen herover.

Det delte formandskab har aldrig eksisteret

EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V) tvivler på, om det delte formandskab nogensinde har været en realitet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Partiets EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, har en helt tredje udlægning af det delte formandskab i Venstre.

- Spørgsmålet er, om det nogensinde begyndte.

Ifølge ham er der en helt klar ansvarsfordeling mellem formanden og næstformanden.

- Det er formanden, der lægger kursen. Det skal der ikke være nogen tvivl om, siger han.

Samme vurdering har Birthe Rønn Hornbech, der ikke længere sidder i Folketinget for Venstre, men havde sin faste gang på Christiansborg i 2014, da aftalen om det delte formandskab blev indgået.

- Der har aldrig været noget delt formandskab. Venstres vedtægter og traditioner er helt klare, og faktum er, at Lars Løkke Rasmussen stiller op igen, og det går jeg ud fra, at Kristian Jensen også gør. Formanden er 100 procent formand, og næstformanden er 100 procent næstformand, og sådan er det. Det kan ikke deles, siger hun.

Jan E. Jørgensen erkender, at det lige nu ser rodet ud i Venstre, hvor debatten om, hvem der skal være den næste formand, allerede fylder meget. Det er i det lys, at Claus Hjort Frederiksen forsøger at udrede forvirringen, mener han.

- Claus forsøger jo at lukke noget ballade, og det synes jeg, at han fortjener alt mulig ros for. Så lad os få den lukket hurtigst muligt, så vi kan komme videre og diskutere politik, siger Jan E. Jørgensen.

DR Nyheder har forsøgt at få interviewaftaler med både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, men ifølge Venstres pressetjeneste kommer der ingen kommentarer fra ledelsen i dag.