Fra fjender til venner: Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er Borgens magtfulde makkerpar

OVERBLIK Forholdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har bestemt ikke altid været så varmt, som det er nu.

I et interview med Fagbladet 3F fra februar i år afviste hverken Kristian Thulesen Dahl (DF) eller Mette Frederiksen (S) at samarbejde yderligere med hinanden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dansk politik har i den grad fået et nyt, slagkraftig makkerpar, som kan få den borgerlige regering til at ændre politisk kurs, når de beslutter sig for at stå sammen.

Det står klart, efter at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i går meddelte, at de ikke vil hæve folkepensionsalderen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ellers havde lagt op til. Meldingen fik i går aftes statsministeren til at trække sit pensionsforslag tilbage i bedste sendetid.

Men det er ikke mange år siden, at forholdet mellem landets henholdsvis største og næststørste parti var alt andet end varmt.

Mette Frederiksens forgængere på formandsposten lagde klar afstand til partiet og daskede hårdt til den hånd, DF rakte frem, da de allerede fra første færd erklærede, at de politisk set lå tættere på Socialdemokratiet end på partierne i blå blok.

1999 - Aldrig stuerene

De ultimativt mest berømte ord faldt, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fra Folketingets talerstol sagde om Dansk Folkeparti, at "stuerene, det bliver I aldrig".

Dengang var Dansk Folkeparti kun fire år gammelt, havde 13 mandater i Folketinget, og partiets tilhængere blev i medierne stadig omtalt som 'pianister'.

Nyrups ord var et modsvar til DF's forslag om, at hele familien skulle kunne udvises, hvis en anden- eller tredjegenerationsindvandrer begik kriminalitet.

2003 - DF: De borgerlige ekstremister

Mogens Lykketoft fortsatte den hårde linje, da han overtog formandsposten i 2002. I et interview med Jyllands-Posten blev DF's folketingspolitikere både kaldt "yderligtgående" og "borgerlige ekstremister".

- Der er store og ægte danske værdier på spil, hvis ikke de borgerlige ekstremister bliver standset. Der er sket et skred i, hvad der er normalt i de synspunkter, der fremføres af yderligtgående politikere her i landet, sagde Mogens Lykketoft

- Det ser for grimt ud, at vi har accepteret fundamentalistiske præster som Krarup, Langballe og Fergo som noget normalt, hvis synspunkter kan være lige så gode som andres, lød det fra Mogens Lykketoft.

Han fortsatte angrebet på Dansk Folkeparti på S-kongressen et par måneder senere.

2005 - Thornings Fjällräven-taske

Talerne på Socialdemokratiets årlige kongres er gennem årene ofte blevet brugt til at sende små stikbemærkninger til Dansk Folkeparti. 2005 var ingen undtagelse.

- At kalde Dansk Folkeparti for et midterparti svarer til, at man kalder min håndtaske for en 'Fjällräv', lød det fra Helle Thorning-Schmidt, en måned før hun blev valgt til formand for Socialdemokratiet.

Kort efter blødte hun op, da hun under et dobbeltinterview med Pia Kjærsgaard 28. april 2005 sagde, at hun betragtede DF som et "almindeligt borgerligt parti".

2006 - Pia K: Ingen substans i S-ledelse

Det gode forhold varede dog ganske kort. Allerede året efter blev luften mellem de to partier iskold.

- Det ser sort ud. For halvandet år siden troede vi noget andet, men Socialdemokratiet har med den nuværende ledelse ikke nogen substans og pondus. Der er ikke længere nogen gevinst for os i en alliance med Socialdemokraterne, lød det fra Pia Kjærsgaard

2009/2010 - Ingen plads til DF i S-regering

Ti år efter Nyrups ord fastslog Helle Thorning-Schmidt fra talerstolen på Socialdemokratiets kongres, at DF aldrig ville komme til at "spille rollen som parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk ledet regering".

I en tv-duel om danskhed året efter sagde Thorning desuden, at "den største trussel mod velfærdssamfundet, som vi kender det i dag, er ikke udlændinge - det er Pia Kjærsgaard".

2013 - Den mest uduelige statsminister

Pia Kjærsgaard har heller ikke holdt sig tilbage fra at sende en skarp kritik mod Socialdemokratiets tidligere formand.

I biografien 'Fordi jeg var nødt til det' skriver Pia Kjærsgaard, at Helle Thorning-Schmidt indskriver sig i historien som den mest uduelige statsminister.

Kort efter afviste Kristian Thulesen Dahl, at man ville kunne få et samarbejde med Socialdemokratiet, hvis Mette Frederiksen på et tidspunkt blev S-formand. Hans begrundelse lød, at hun var en del af ledelsesholdet omkring Helle Thorning-Schmidt.

2015 - Thorning åben for samarbejde

Under valgkampen var Helle Thorning Schmidts tone dog mere forsonlig. Her afviste hun ikke et samarbejde med Dansk Folkeparti.

- Jeg vil gerne samarbejde med Dansk Folkeparti. Der er altid en åben dør til Dansk Folkeparti, sagde Thorning.

Februar, 2017 - Samarbejdet er lykkedes

I februar gav Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen deres første fællesinterview.

Interviewet blev givet til fagforeningen 3Fs medlemsblad, Fagbladet 3F, og Kristian Thulesen Dahl sagde blandt andet, at han havde talt mere med Mette Frederiksen i de første måneder efter regeringsskiftet, end han gjorde med Thorning under hele den seneste valgperiode.

Til det svarede Mette Frederiksen, at de to arbejder meget på samme måde og at de er gode til at løse problemer sammen.

- Og det er faktisk lykkedes os på en række områder at gøre i fællesskab. Jeg er glad for samarbejdet, og hvad fremtiden bringer, det får fremtiden jo at vise, sagde hun.

Maj, 2017 - Skattekommission og nej til højere pensionsalder

Der er brug for at få klarlagt, hvorfor Skat er endt i den krise, den befinder sig i for tiden. Sådan lød fællesmeldingen i sidste uge fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der derved gjorde op med den aftale, som de ellers havde indgået med blandt andet regeringen om ikke at undersøge Skat.

- En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder, sagde Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Der gik ikke mange timer, før regeringen meddelte, at den er klar til at nedsætte en undersøgelseskommission, som skal kulegrave skandalerne i Skat.

Og i går var det så regeringens ønske om at hæve folkepensionsalderen for at skaffe ekstra penge til statskassen, som fik dødsstødet, da de to partier meddelte, at de ikke bakker op om det.

- Det er en regering, som igen og igen bliver ydmyget af sit eget støtteparti (DF, red). Det her skygger rigtigt meget i fortællingen om den her regering, sagde DR's politiske korrespondent, Uffe Tang, efterfølgende.

Facebook
Twitter