Fra 'reglerne har været overholdt' til 'undskyld': Dansk Folkepartis uge fortalt i 20 citater

Sagen om muligt misbrug med EU-midler har fyldt ugen i dansk politik. Her er ugens mest markante udtalelser fra sagens centrale skikkelser.

Gruppeformand Peter Skaarup, partiformand Kristian Thulesen Dahl, europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt og næstformand Søren Espersen.

Muligt misbrug af EU-midler, kritik fra et tidligere medlem og et bagland, der ønsker alt lagt frem.

En heftig uge for Dansk Folkeparti lakker mod enden.

Det begyndte natten til søndag, da Danmarks Radio og Ekstra Bladet begge bragte historien om, at Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015 var delvist finansieret af EU-midler betalt til den europæiske partialliance Meld.

Siden er en lang række nye oplysninger blevet offentliggjort - eksempelvis at EU-midler finansierede en bustur for frivillige DF'ere til Bruxelles, mens EU's institutioner var lukket, og at EU-midler finansierede nuværende forsvarsminister Peter Christensens (V) tur til Frankrig, uden Peter Christensen selv var klar over det.

Det har medført et hav af reaktioner fra en lang række centrale personer i Dansk Folkeparti. Her er 20 af de mest markante:

Morten Messerschmidt, DR Nyheder 16. oktober.

- Der er slet ikke nogen tvivl om - i min verden i hvert fald - at reglerne har været overholdt. At der så findes forskellige versioner af dagsordenerne, det må vi så se på.

Gruppeformand Peter Skaarup, DR Nyheder 16. oktober.

Om hvorfor der blev indrapporteret ét program fra en Meld-konference til EU, mens Dansk Folkeparti til pressen har oplyst et andet program om partiets sommergruppemøde. Begge begivenheder fandt sted 5. august 2014 i Kolding:

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er grunden til, at det ser lidt forskelligt ud. Men vi kan da i hvert fald konstatere, at Morten Messerschmidt går igen som den dominerende figur, og det er jo meget naturligt, i og med at han har været formand for vores gruppe i Europa-Parlamentet.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl, TV Avisen tirsdag 18. oktober 2016.

- Jeg har ingen grund til at tro, at det er bevidst snyd. Det er i hvert fald sjusk og sjusk på et meget højt plan.

- Vi har besluttet, at Morten Messerschmidt udtræder af vores partis ledelse - af koordinationsudvalget, som det hedder hos os - og så må de ting gå sin gang, som nu skal ske i EU-parlamentet.

- Jeg vidste godt, at Meld var inde i billedet i forhold til at afholde omkostninger i forbindelse med to sommergruppemøder, men jeg har fuldstændig lagt til grund, at det var inden for EU-parlamentets regler. For det skal det jo være, og jeg har selvfølgelig ikke selv siddet med de ting. Jeg har bare lagt til grund, at det selvfølgelig er i orden.

Anders Vistisen, Dansk Folkepartis EU-gruppeformand, DR Nyheder 18. oktober 2016.

Om Dansk Folkeparits interne undersøgelse af brugen af EU-midler:

- Jeg tror ikke, at det gør nogen mere glad, at vi lægger bilag frem. Det vigtige for mig er, om pengene er brugt inden for de gældende regler, og at vi lægger det frem, som vi er forpligtet til. Jeg kommer ikke til at lægge enkelte bilag frem, men jeg kommer til at lave nogle regler, der gør, at vi får forhindret det her rod fremadrettet.

Næstformand Søren Espersen, Ekstra Bladet 18. og 20. oktober.

Om sin rolle som vicepræsident i fonden Feld:

- De skulle bare bruge mit navn på papiret, og så sagde jeg ja. Jeg stolede på Morten. Det er ren proforma. Der skulle stå nogle navne. Men det er formanden, som kører biksen.

- Jeg er sådan en godtroende himmerlænding. Jeg tror det bedste om folk, og at det nok skal gå.

DF-veteran Søren Krarup, DR Nyheder 19. oktober.

- Jeg håber, at den her ondskabsfulde kampagne hurtigt bliver verfet af. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at grine af hende den meget ubehagelige Rikke Karlsson, der har anklaget ham for identitetstyveri. Jeg har aldrig hørt mage til nonsens.

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, DR Nyheder 19. oktober.

- Min gode ven Mortens styrke har aldrig været det organisatoriske. Det siger ham ikke noget.

DF-lokalformand i Skanderborg, Axel Nielsen, DR Nyheder 19. oktober.

- Jeg synes, man skal lægge bilagene frem og fortælle, hvad det drejer sig om. Det smitter af på os uanset hvad udfaldet er. Det ærgrer mig af pommeren til.

Folketingsmedlem Morten Marinus, DR Nyheder torsdag 20. oktober 2016.

- Jeg vil gerne have, at partiledelsen og vores folk i EU lægger alle de ting frem om, hvad Dansk Folkeparti har fået af støtte fra MELD. Så må nogen vurdere, om støtten til arrangementerne var lovlig.

Rikke Karlsson, Ekstra Bladet 20. oktober 2016.

Efter at have offentliggjort mails, der dokumenterer, at Kristian Thulesen Dahl var advaret om muligt rod i Meld og Feld:

- Jeg har indtil nu valgt at holde detaljerne om vores advarsler og henvendelser til Kristian Thulesen Dahl for mig selv. Men det er uordentligt og ubehageligt at se på, hvordan man nu skubber det hele over på Morten Messerschmidt.

Kristian Thulesen Dahls, skriftlig kommentar 20. oktober 2016.

Reaktion på DR Nyheders offentliggørelse af Rikke Karlssons mails:

- Både Søren Espersen (DF's næstformand og Rikke Karlssons onkel, red.) og jeg lyttede bestemt til Rikke Karlssons bekymringer. Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende.

Anders Vistisen, pressemeddelelse 21. oktober 2016.

Om at Dansk Folkeparti vil tilbagebetale yderligere 955.210 kroner til Europa-Parlamentet:

- Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration, har i min gennemgang vist sig at være et gennemgående problem.

Kristian Thulesen Dahl, pressemeddelelse 21. oktober 2016:

- Anders Vistisens indstilling til, at vi gør rent bord og tilbagebetaler alt, hvad vi i medlemsperioden har modtaget, er jeg enig i, og derfor betaler Dansk Folkeparti straks på mandag godt 950.000 kr. retur. Det skal jeg, som formand, være den første til at beklage er nødvendigt. Vi har ikke levet op til vore egne standarder.

Udlændingeordfører Martin Henriksen, Facebook 21. oktober 2016.

- Vores politiske modstandere lugter blod, og partiet falder med mange mandater i meningsmålingerne. Så nu slår vi ring om partiet. Det er det, der skal til. Vi forsøger at stå det igennem.

Anders Vistisen, DR Nyheder 21. oktober 2016.

- I min verden er der ikke meget i den her sag, der er okay. Der er ikke meget i den her sag, hvor vi har været på forkant.

- Vi beklager de steder, hvor det ikke har været godt nok, vi undskylder det, og vi betaler pengene tilbage.

Morten Messerschmidt, DR Nyheder 21. oktober 2016.

- Nu har jeg været igennem en temmelig træls uge. Om jeg er et succeskort for Dansk Folkeparti? Det er måske ikke det rigtige tidspunkt at foretage den måling.

Facebook
Twitter